De ce câinii mănâncă fecale. Cum îi puteți dezobișnui să mai facă asta
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce câinii mănâncă fecale. Cum îi puteți dezobișnui să mai facă asta / Foto: Pixabay, de Ihtar
De ce câinii mănâncă fecale. Cum îi puteți dezobișnui să mai facă asta / Foto: Pixabay, de Ihtar
Află în articol de ce câinii mănâncă fecale.

Există o serie de subiecte pe care proprietarii de câini le consideră jenante pentru a fi aduse în discuție, iar coprofagia este una dintre ele. Potrivit studiilor, aproximativ un sfert dintre câini au acest comportament. 

Coprofagia este un semnal important că trebuie să verificați starea de sănătate a unui animal de companie sau să-i ajustați obiceiurile, scrie Purina.ru. În acest articol, vom discuta despre cauzele și consecințele coprofagiei la câini, precum și despre pașii care trebuie întreprinși în cazul în care este detectat un astfel de comportament.

Un câine, oricât de sociabil ar fi, rămâne un animal și poate fi firesc să se comporte într-un mod pe care o persoană îl consideră inacceptabil. Uneori, câinii își mănâncă propriile fecale, fecale de la alți câini sau de la animale. Proprietarii pot observa, de asemenea, că animalul de companie a devenit interesat de conținutul din olița bebelușului sau nu că nu pot trece liniștiți dacă observă fecalele altor animale.

Cauzele coprofagiei


Consumul de excremente este de obicei asociat fie cu o problemă de sănătate, fie cu consolidarea reacțiilor comportamentale incorecte. Să luăm în considerare fiecare posibilitate mai detaliat:

Consumul de fecale poate fi cauzat de următoarele probleme de sănătate:

1. Hipofuncție a pancreasului. Fecalele conțin enzime necesare digestiei alimentelor - dacă astfel de enzime nu sunt suficiente în corpul câinelui, atunci acesta se va strădui să le obțină din exterior.

2. Lipsa de vitamine și minerale poate fi motivul interesului pentru excrementele altor animale. Astfel, consumul de fecale ale erbivorelor poate fi și rezultatul lipsei de vitamine B, în special tiamina.

3. Consumul de fecale la căței este un semn de rahitism, în acest caz este necesar să se excludă tulburările metabolismului calciului și fosforului. 

4. Foamea - instinctul de supraviețuire face ca animalul să consume orice aliment care conține substanțe nutritive.

5. Uneori câinii înghit tot ce întâlnesc pe stradă, din cauza disconfortului la stomac și a dorinței de a scpa de această stare.

6. Lipsa fibrelor alimentare în dietă - în acest caz, câinele va fi atras în primul rând de excrementele de vacă și de cal.

Motivele pentru care coprofagia se poate fixa la nivel de comportament:


1. Repetarea de către cățeluș a comportamentului mamei, deoarece femelele mănâncă excrementele puilor.

2. Copierea comportamentului proprietarului, care curăță fecalele după animalul de companie.

3. Dorința de a atrage atenția proprietarului. În acest caz, câinele a observat că proprietarul a reacționat violent la un astfel de comportament și a început să-i primească atenția, manifestând interes pentru excremente.

De ce ar trebui să fie dezobișnuit să mănânce fecale?


Pe lângă faptul că este puțin probabil ca acest comportament al animalului să provoace emoții plăcute proprietarului câinelui, este, de asemenea, potențial periculoasă pentru sănătatea și viața atât a animalului de companie, cât și a proprietarului său:

După ce mănâncă fecalele unui animal infectat, un câine se poate infecta cu infecții virale și parazitare, în special, toxocarioza, toxascariasis și uncinariasis.

Coprofagia poate duce la consecințe imprevizibile asupra sănătății câinelui, deoarece medicamentele pot fi găsite în fecalele altor animale. De exemplu, sunt descrise cazuri când tireotoxicoza a fost cauzată de consumul de fecale ale altui câine care a primit terapie de substituție cu tiroxină. Totodată, consumul de excremente de animale poate provoca tulburări gastrointestinale și gastroenterită la un câine. Pentru a-l ajuta pe câine să scape de acest comportament trebuie să fii mereu cu ochii pe el și să îl oprești de fiecare dată când încearcă să mănânce facale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel