Data publicării:

De ce câinele tău stă cu limba scoasă. Motivele la care nu te-ai fi gândit

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Limba câinelui este un organ care îndeplinește multe funcții importante. Nu numai că îl ajută să mănânce și să bea apă, dar și investighează împrejurimile. Iată câteva motive pentru care câinele tău  stă cu limba scoasă:

Gâfâitul

Gâfâitul şi limba scoasă reprezintă mecanismul de care blănoșii se folosesc pentru a nu se supraîncălzi. Este definită prin respirații rapide. Gâfâind, gura și limba câinelui se răcesc, coborând astfel temperatura.

Sindromul limbii suspendate

Aceasta este o afecțiune genetică la unele rase, astfel cavitățile lor bucale sunt prea mici pentru a ține limba. Limba atârnă și din cauza unui os anormal al maxilarului care nu poate susține limba sau din cauza lipsei dinților care creează un spațiu prin care limba poate aluneca, potrivit wagwalking.com.

Tumori ale cavitatii orale

Limba este ținta principală pentru tumorile bucale, dintre care majoritatea sunt maligne. Limba poate avea, de asemenea, umflături minuscule sau negi care se numesc papilomatoză, fiind cauzate de virusul papiloma care de obicei nu sunt maligne.

Boală dentară severă

Inflamația limbii (glosită), inflamația țesuturilor moi ale gurii (stomatită) inflamația gingiilor (gingivita) și inflamația buzelor (cheilita) pot face ca limba să iasă în afară. Alte inflamații ale gurii și limbii pot include:

  • Ingestia de corp străin
  • Expunerea la plante sau substanțe chimice toxice
  • Infecții bacteriene sau virale
  • Boala metabolică
  • Ulceratii bucale

Dacă patrupedul tău gâfâie și stă cu limba scoasă, acest lucru este normal. Cu toate acestea, dacă gâfâitul făcut de animalul dumneavoastră de companie este excesiv și nu există un motiv justificat pentru acesta, atunci ar trebui efectuată o examinare. Puteți examina gura câinelui într-o măsură limitată acasă, dar medicul veterinar vă poate face o examinare mult mai amănunțită, mai ales dacă animalul dumneavoastră de companie este anxios sau suferă.

O examinare de către medicul veterinar este deosebit de importantă dacă observați excrescențe în interiorul gurii animalului dumneavoastră de companie sau dacă observați lipsă de dinți sau gingii roșii și inflamate. Aceste afecțiuni ar trebui tratate cât mai devreme într-un mod adecvat, în funcție de condițiile și diagnosticul găsit de medicul veterinar. 

Veterinarul dumneavoastră va trata infecțiile, tulburările metabolice și tulburările nutriționale cu medicamente, suplimente și regimuri alimentare pe care le consideră adecvate pentru afecțiunea întâlnită la animalul dumneavoastră de companie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel