Data publicării:

De ce câinele îți mănâncă șosetele. Cum îl poți opri

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Orice proprietar al unui cățeluș poate confirma că patrupezii au tendința să muște tot felul de lucruri. Actul de a mușca poate părea doar o neplăcere, dar dacă patrupedul tău ajunge să înghită ceva, ei bine, atunci avem o altă problemă. Obiectele pe care câinii par să le înghită frecvent sunt șosetele. Deși șosetele nu sunt la fel de periculoase precum dozele toxice de medicamente sau alimente, ele pot fi cu siguranță motive de îngrijorare dacă sunt înghițite.    

De ce câinii mănâncă șosete

Șosetele murdare lăsate pe podea nu par o opțiune apetisantă pentru tine, dar asta nu îi oprește pe câini să le considere așa. Câinilor le place să mănânce șosete din mai multe motive. Șosetele, chiar și cele spălate, pot mirosi foarte mult a tine și interesul câinelui pentru șosetele tale poate fi stârnit din acest motiv. Ei pot începe să le muște, să le lingă și le pot înghiți accidental în timp ce se joacă.

Dacă le văd ca fiind valoroase datorită mirosului lor, ar putea să le înghită chiar intenționat ca modalitate de a le apăra. Desigur, unora pur și simplu le place să mănânce lucruri pe care nu ar trebui să le mănânce. Sindromul Pica, o condiție în care cineva mănâncă obiecte non-alimentare, nu este doar un dezechilibru comportamental compulsiv întâlnit la oameni, ci și la câini. Există și tulburări metabolice care pot determina câinele să vrea să mănânce obiecte non-alimentare, cum ar fi șosetele.

Care sunt problemele asociate cu înghițirea șosetelor

Șosetele par suficient de inofensive pentru a le lăsa unde câinele tău le poate găsi. Din păcate, șosetele pot provoca probleme gastrointestinale, blocări și chiar septicemie și moarte. Ele se pot bloca în orice parte a sistemului gastrointestinal al câinelui, împiedicând trecerea normală a alimentelor. Ca rezultat, țesuturile din jur pot deveni inflamate. Dacă blocarea nu este înlăturată, țesuturile inflamate pot începe chiar să necrozeze (adică celulele încep să moară), ceea ce poate duce la septicemie, o afecțiune potențial mortală.

Desigur, nu toate cazurile sunt la fel de urgente. Cu toate acestea, toate cazurile în care un câine înghite o șosetă necesită monitorizare atentă și atenție veterinară imediată. Acest lucru este cu atât mai important dacă observi vărsături, lipsa poftei de mâncare sau letargie. Dacă patrupedul a înghițit o șosetă, nu încerca să-l faci să o vomite înapoi. În schimb, du-l la veterinar pentru o examinare.

2. Sursa foto... (caine-biting-flip-flop_28956800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

Cum pot împiedica patrupedul să mănânce șosete

Primul pas în prevenirea înghițirii șosetelor este să le ții la distanță. Pune hainele curate la loc în timp util și nu lăsa șosetele murdare să zacă pe podea. Jucăriile interactive pot oferi câinelui tău stimulare mentală.

O altă modalitate de a preveni câinele tău să înghită ceva ce nu ar trebui este prin antrenament. Folosirea metodelor de antrenament, bazate pe recompensă pozitivă pentru a-l învăța ce înseamnă "lasă", poate fi extrem de utilă. Dacă patrupedul tău nu a ajuns încă acolo cu antrenamentul lui, oferă-i o altă jucărie cu care să se joace. Acest lucru ar putea să-l facă să lase șoseta. Desigur, poți încerca și să îndepărtezi fizic șoseta din gura lui, dar câinele tău ar putea considera acest lucru un joc, ceea ce îl va face să vrea să se joace cu șosetele mai mult.

Pentru noi, șosetele pot fi murdare și mirositoare, dar un fapt este sigur: câinilor le face plăcere să le mănânce. Ca și în cazul majorității problemelor medicale, cea mai bună opțiune de tratament este prevenirea, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel