De ce cafeaua este bună pentru aproape toată lumea
Află în articol de ce cafeaua este bună pentru aproape toată lumea.
Mai multe studii sugerează că un consum moderat de cafea este asociat cu o mortalitate mai scăzută, deși poate avea efecte nedorite asupra anumitor categorii de persoane, precum ar fi femeile însărcinate, scrie El Pais.
Pentru căpitanul Kathryn Janeway din seria "Star Trek: Voyager", cafeaua este "cea mai bună suspensie organică concepută vreodată", o afirmație cu care mulți dintre noi suntem de acord. Potrivit Asociației Spaniole de Cafea (AECafé), în Spania se beau zilnic 65,5 milioane de cești de cafea, dintre care 80% conțin cofeină: 46,5 milioane dintre acestea sunt consumate în casele oamenilor și 19 milioane în hoteluri, restaurante și cafenele. Dacă ar fi să includem și consumul cafelei de către minori, cifra s-ar ridica la 1,4 căni de cafea pe zi pe cap de locuitor.
Cei mai mari consumatori de cafea
Spania nu este, însă, cel mai mare consumator de cafea: consumul pe cap de locuitor – 3,81 kg pe an – este jumătate din cel al Italiei, al Țărilor de Jos și al Finlandei. De altfel, relația umanității cu acest stimulent, originar din nordul Etiopiei și al cărui consum datează cel puțin din secolul al XIII-lea, se învecinează cu delirul.
"După părerea mea, este inuman să forțezi oamenii care au o nevoie medicală reală de cafea să se alinieze în spatele unor oameni care se pare că o consideră un fel de activitate recreativă", a glumit cronicarul american Dave Barry, câștigător al Premiului Pulitzer.
Deși nu este încă considerată o necesitate medicală, o compilație de peste 200 de metaanalize publicată în 2017 în jurnalul medical BMJ a constatat că consumul de cafea pare sigur la niveluri normale de consum, cu o reducere mai mare a riscului pentru diferite patologii atunci când se consumă de la trei la patru căni pe zi.
Beneficiile consumului de cafea
Beneficiile consumului de cafea includ o reducere a mortalității în general și un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, risc scăzut pentru mai multe tipuri de cancer, afecțiuni neurologice, afecțiuni metabolice - cum ar fi diabetul de tip 2, și boli hepatice, cum ar fi ciroza. Din fericire pentru persoanele al căror somn este perturbat de cofeină și care renunță la consumul de cafea după amiază, cafeaua decofeinizată are și ea aceste beneficii. Un dezavantaj: beneficiile înseamnă consumul de cafea fără zahar.
Riscurile consumului de cafea
În timp ce oamenii de știință au concluzionat că un consum moderat de cafea este "mai probabil să aducă beneficii sănătății decât să-i dăuneze", autorii cercetării au subliniat, de asemenea, că cea mai mare parte a ceea ce a fost analizat a fost observațional și că sunt necesare studii clinice solide pentru a înțelege dacă există o cauză reală și un efect direct. De asemenea, aceștia au avertizat asupra posibilelor efecte nedorite. De exemplu, consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea fi asociat cu greutate mică la naștere, nașteri premature sau avorturi spontane. În afară de sarcină, cafeaua ar putea crește riscul de fracturi osoase la femei, dar nu și la bărbați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News