De ce avem uneori senzația că suntem urmăriți
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Paranoia se instalează atunci când nu mai avem încredere în instinctele proprii / Foto: Pexels
Paranoia se instalează atunci când nu mai avem încredere în instinctele proprii / Foto: Pexels
Ai avut vreodată senzația că cineva se uită la tine din spatele tău, chiar dacă nu puteai vedea pe nimeni? Sigur ţi s-a întâmplat asta măcar o dată! Află că nu ești singur. Aparent, aceasta este o experiență comună și există chiar studii care explică motivele pentru care uneori ne simțim priviţi sau chiar urmăriţi.

Sigur îşi aminteşti şi acum de acel moment când ai simţit fiori pe șira spinării și aveai senzația ciudată că cineva te urmărește. De fapt, nu e straniu deloc. Este vorba doar de un proces biologic generat de o reacţie chimică în creier asemănătoare cu cele care dau halucinaţii, senzaţii de mâncărime pe piele false, vedenii cu umbre mişcate sau vise lucide.

Ne joacă mintea feste?

În cazul în care nu eşti cu adevărat urmărit, atunci află că mintea îţi mai şi joacă feste din când în când! Sigur ţi s-a întâmplat vreodată să-ţi auzi numele fără să nu te fi strigat nimeni sau chiar să simţi că cineva îţi pune mâna pe umăr iar când te-ai întors nu ai văzut pe nimeni.

Şi totuşi...

Creierul nostru poate spune dacă cineva se uită la noi, chiar dacă nu l-am văzut. Un studiu a fost realizat cu un pacient „orb cortical”, care nu putea vedea din cauza leziunilor cauzate cortexului vizual. Acesta nu era în stare să perceapă nimic în mod conștient, cum ar fi vizionarea unui film sau citirea unei cărți, dar putea procesa informații care mergeau în zonele creierului care funcționau. Cercetarea a arătat că suntem capabili de a simți dacă cineva se uită direct la noi, chiar dacă nu ne-am văzut în mod conștient, ceea ce poate explica de ce ne simțim că suntem urmăriți, chiar dacă nu ne-am văzut de fapt.

O greșeală de interpretare

Un alt lucru care poate confirma acest sentiment, și chiar face să se întâmple mai des, este atunci când te întorci și vezi că de fapt e cineva care se uită la tine. Chiar dacă aceasta poate părea o confirmare că a existat cineva care s-a uitat tot timpul, persoana care s-a uitat la tine poate să fi făcut asta doar pentru că te-ai întors.

Ai încredere în primul instinct!

Senzația de a fi urmărit poate fi cauzată şi de un mic indiciu care ți-a alertat creierul, poate fi ceva pe care l-ai văzut cu coada ochiului, un sunet slab care vine dintr-o locație nedezvăluită sau orice de care nu ești sigur. Asta pe lângă puțină paranoia și faptul că nu vezi ce e în spatele tău îți poate da impresia că este cineva în spatele tău care îți urmărește pașii, chiar dacă nu este cazul. De cele mai multe ori, creierul nostru ne dictează inconştient tot ce avem nevoie să ştim şi întotdeauna lucrează în favoarea noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel