De ce astăzi nu se taie pâinea cu cuţitul. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Filofteia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce astăzi nu se taie pâinea cu cuţitul. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Filofteia / Foto: Pixabay
De ce astăzi nu se taie pâinea cu cuţitul. Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Filofteia / Foto: Pixabay
Află în articol ce tradiţii şi obiceiuri sunt de Sfânta Filofteia.

Astăzi, 7 decembrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită Sfânta Muceniță Filofteia. În această zi, creştinii ortodocşi respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a avea noroc şi sănătate.

Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Filofteia nu se foloseşte cuţitul sau orice alt obiect ascuţit din casă. Se spune că nici pâinea nu e bine să fie tăiată cu cuţitul. Pâinea trebuie ruptă cu mâna, iar cei care nu respectă această regulă vor avea ghinion anul ce urmează, scrie Antena3.ro. Această superstiție amintește de modul în care Sfânta Filofteia a fost ucisă.

VEZI ȘI: Calendar Creștin Ortodox, 7 decembrie 2023. Sărbătoare cu cruce neagră

Ce trebuie să faci pentru a fi ferit de probleme și boli

Întrucât Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi, 7 decembrie, este bine să se dea pomană copiilor sărmani. Se spune că, dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

De Sfânta Filofteia, nu se calcă, spală, coase, nu se lucrează în gospodărie, iar bărbații nu au voie să meșterească.

În plus, se crede că, în urma rugăciunilor, Sfânta Filofteia ajută tinerele în căsnicie. Astfel, în popor, sărbătoarea era respectată cu sfinţenie de femeile care nu puteau să rămână însărcinate. De asemenea, această mare zi era respectată şi pentru a scăpa de boli. Cine lucrează în această zi sfântă riscă să se taie sau să se lovească la picior. Sânta Filofteia mai este numită şi "aducătoarea de ploi", fiind considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie.

VEZI ȘI: Rugăciune făcătoare de minuni către Sfânta Muceniţă Filofteia de la Argeş

Mii de credincioşi au înfruntat frigul şi ninsoarea pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia

Mii de credincioşi au înfruntat frigul şi ninsoarea, joi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş, transmite Agerpres.

Oamenii, atât localnici, cât şi pelerini veniţi din diferite zone ale ţării, au început să se strângă încă de dimineaţă în faţa noii catedrale arhiepiscopale şi regale, în incinta căreia a fost oficiat ceremonialul religios. Ei au putut intra pe rând, în grupuri mici, pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia.

"Sunt sigur că pruncuţa, Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut pe Sfântul Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui din inima copleşită de iubirea lui Iisus şi a celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre. De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae. Ei, ca şi toţi sfinţii, preamăriţi de Dumnezeu sunt mari făcători de minuni, zi de zi, aducând mângâiere îndureraţilor. (...) Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani! Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine!", a transmis arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, într-un mesaj către credincioşi.

Noua catedrală, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 2009, a fost sfinţită pe 7 decembrie 2018. Amplasată la intrarea în incinta Mănăstirii Curtea de Argeş, noua catedrală arhiepiscopală, care are şi rolul de necropolă regală, nu depăşeşte ca dimensiuni vechea ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab, a cărei edificare este atribuită legendarului meşter Manole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel