De ce astăzi este indicat să dormi mai mult
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 18 Martie 2022, 07:21
WhatsApp
De ce astăzi este indicat să dormi mai mult / Foto: Pixabay
De ce astăzi este indicat să dormi mai mult / Foto: Pixabay
Astăzi este o zi specială, așa că ai voie să dormi mai mult.

Astăzi poți zăbovi mai mult în pat dimineața. Ai un motiv special, este ziua somnului. Sărbătorită în fiecare an în ziua de vineri care precede echinocţiul de primăvară, Ziua mondială a somnului (#WorldSleepDay) este marcată anul acesta la 18 martie, relatează Agerpres.

Importanța somnului suficient şi odihnitor pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizicePotrivit worldsleepday.org, scopul acestei zile, promovată de Societatea Mondială a Somnului, organizaţie apărută în 2016 ca urmare a fuziunii dintre Federaţia Mondială a Somnului şi Asociaţia Mondială a Medicinii Somnului, este acela de a evidenţia importanţa pe care somnul suficient şi odihnitor o are pentru păstrarea sănătăţii mintale şi fizice, reglarea în mod natural a ritmului circadian, precum şi pentru sporirea calităţii vieţii.

De asemenea, în această zi, marcată în zeci de ţări, se atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi a societăţii.

Astfel, conform daysoftheyear.com, Ziua Mondială a Somnului îşi propune să aducă oamenii laolaltă, fie că este vorba despre persoane obişnuite, fie despre cadre medicale, pentru a discuta despre problemele asociate somnului şi a contribui la găsirea unor soluţii în vederea prevenirii problemelor legate de somn.

Somnul - o siestă pentru încărcarea bateriilorPentru a marca Ziua mondială a somnului, nimic nu e mai potrivit decât... un somn odihnitor. De asemenea, specialiştii sfătuiesc să se profite de momentele libere, ori de câte ori se poate, printr-o siestă pentru încărcarea bateriilor.

Nici igiena somnului nu trebuie neglijată. Acest proces permite creierului şi corpului să se liniştească şi să se pregătească pentru o noapte de somn. În acest sens, se recomandă obiceiuri sănătoase şi practici de relaxare, precum: ore fixe de culcare şi trezire, activitate fizică în fiecare zi, eliminarea cofeinei şi a altor stimulenţi seara, îndepărtarea surselor de stres şi anxietate, practicarea meditaţiei şi închiderea surselor de lumină albastră ce perturbă producţia de melatonină, hormon responsabil de reglarea somnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?