De ce are Vulpița coadă. Lungă, de la CNA la DNA
O vulpe dă târcoale unui curcan. Micuțul Gabi, adus de părinți de la oraș la bunicii de la țară, o vede și pune întrebarea care dă titlul filmului: De ce are vulpea coadă?
O comedie mediocră din ultimul deceniu de comunism, cel mai rău. În limbajul corporate de azi am spune că avea trei targeturi: să nu supere cenzura; să transmită mesajele propagandei despre rolul țărănimii în societate; să stârnească două-trei zâmbete, dacă nu hohote de râs, ca să nu rămână sala goală.
Comedia cu Vulpița și Viorel aduce doi oameni de la țară într-un platou de televiziune, astfel încât oamenii să poată râde văzându-i pe unii mai fraieri decât ei. Azi, propaganda s-a mutat pe Facebook, iar scopul e unul singur: audiența. Cenzură mai există?
Unii au spus că da, a fost reintrodusă cenzura, după ce Consiliul Audio-vizualului a dat emisiunii Acces Direct cea mai mare amendă din istorie. Cum stabilește CNA că o emisiune a lezat demnitatea umană, când umanii lezați susțin că nu au suferit, ba dimpotrivă, s-au ales cu case, excursii, haine, poate și bani, iar în plus le place lezarea? Alții spun că trebuie intervenit, că la ora 18 se uită copiii și văd dezbateri despre adulteruri, divorțuri, băutură etc.
Să lămurim, deci, lucrurile. Sub nicio formă nu poți compara CNA cu Consiliul Culturii. Dacă e să vorbim despre cenzură, în zilele noastre, vorbim despre concentrarea mass-media, despre preluări ostile, hărțuirea în instanță, atacuri judiciare la adresa patronilor, blocarea publicității. Amenda CNA la o audiență-fenomen, cum a avut Acces Direct, e bătaie cu flori. Ba chiar poate fi considerată o investiție: în loc să dea bani pentru reclamă, au scris toate ziarele despre emisiune, gratis, crescând astfel interesul publicului, ca pentru orice fruct oprit.
Pe de altă parte, intervenția CNA îmi amintește de intervențiile DNA. Avem derapaje în mass-media? Dar corupție în societate? Cu siguranță, da! Rezolvă situația CNA, respectiv DNA? Cu siguranță, nu! Și nu din vina lor, ci pentru că instituțiile cu pricina pot sancționa, nu și preveni. Doar cu arestări nu poți opri jaful: se vor găsi unii care să riște, pentru că venitul din ”audiență” e mai mare decât ”amenda”.
De cealaltă parte, nu putem cere CNA să facă treaba altor instituții: alfabetizare mass-media trebuie să facă școala, educație, familia și școala, facilități pentru presa de calitate, guvernul, autoreglementări, breasla.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News