Data publicării:

De ce are nevoie Băsescu de un referendum

Autor: razvan, Răzvan Dumitrescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
razvan-dumitrescu
razvan-dumitrescu

Miza nu este Parlamentul unicameral cu 300 de deputați! Domnul Băsescu a stăpânit totul în această țară, a controlat guvernul, a făcut și desfăcut majorități, a condus prin oamenii săi Camera Deputaților și Senatul și în consecință avea toate mijloacele necesare la îndemană pentru a obține acest lucru!

A avut timp de la precedentul referendum din 2009 și până la căderea Guvernului Boc în 2012 să obțina măcar reducerea numărului de parlamentari. Pentru acest lucru nu era nevoie de modificarea Constituției, era suficienta schimbarea legii electorale dar nici asta nu s-a întâmplat pentru ca pe Traian Băsescu nu îl interesa de fapt subiectul!

Dânsul știe foarte bine că tema e populara și are nevoie de ea pentru eventuale situații de urgență. Pentru domnul Guvernator, referendumul pe acest subiect este precum cartușul de rezervă...Ultimul cartuș!

Din intervenția televizată am putut afla doua lucruri extrem de importante. Dânsul va organiza consultarea populară după ce Parlamentul va finaliza legea ce va stabili pragul și va face referendumul indiferent de prag. A mai spus că așteaptă ca senatorii și deputații să finalizeze noua Constituție și va hotarî data referendumului sau după ce Parlamentul va decide ziua în care se va desfășura referendumul pentru noua Constituție!

Traian Băsescu nu a făcut un secret din faptul că dorește că referendumul lui să aibă loc cu o săptămână sau doua înainte de cel convocat de Parlament și în acest fel strategia lui devine cât se poate de clară. Câți dintre dumneavoastră cred că românii vor ieși în numar suficient la urne pentru validarea noii legi fundamentale dacă sunt chemați de două ori la vot la interval de șapte zile?

O asemena situație lasă suficient loc și pentru confuzii. Vor fi oameni care să creadă că primul referendum este pentru Constituție din moment ce sunt întrebați despre unicameral și 300 de deputați iar aceștia vor vota DA la consultarea organizată de Băsescu. La cea organizată de Parlament nu vor întelege de ce trebuie să se mai ducă!

Prin această mișcare, domnul Băsescu dorește să torpileze proiectul Parlamentului, să-i încurce pe cei de la USL și în parte a și reușit acest lucru din moment ce votul din Senat privind Constituția e acum ca și amânat.  Se pune întrebarea ce câștigă de fapt locatarul de la Cotroceni prin această manevră, pentru că e clar că pe dânsul nu îl interesează nici unicameralul nici cifra de 300 de deputați? Ce prevederi din noua Constituție nu îi sunt pe plac încât a recurs la a aceasta stratagemă?

Dânsul nu mai poate candida, deci e greu de presupus că l-ar încurca eventualele atribuții diminuate ale președintelui României. Nu aici trebuie căutate explicațile, lucrurile sunt mult mai simple dacă avem în vedere ca Traian Băsescu se afla în plină campanie de lansare a unei noi formațiuni politice. Pentru asta are nevoie ca personajele fidele domniei sale să plece din PDL. Nu este exclus ca lor să li se alăture și oameni din PPDD și trebuie să țineti cont și de faptul că UNPR nu a mai fuzionat cu PSD, semn că și acolo se fac unele calcule.

Domnul Guvernator nu are ce face cu o formațiune aflată în afara Parlamentului, vrea partid parlamentar până în 2014 când își încheie șederea la Cotroceni pentru a putea participa la jocurile de putere, iar pentru asta are nevoie ca de aer de un instrument pe care a dovedit că îl controlează de minune: migrația politică! Ce te faci însa că noua Constituție interzice exact acest fenomen și îi sanctionează pe plimbăreți cu pierderea mandatului? În ritmul anunțat de USL, noua Constituție intră în vigoare în această toamnă prin referendum iar domnul Băsescu e în criză de timp, nu poate să-și rezolve problemele cu noul partid până atunci. Păi e bine domnule Antonescu?

Poate așa înțelegem și adevăratul motiv pentru care președintele Senatului este atacat din toate pozitiile de oamenii lui Băsescu din politică și din presă, liderul liberal fiind și președintele Comisiei de revizuire a Constituției și mult mai putin flexibil decât Victor Ponta !

Mai e ceva de adăugat în legătura cu tot acest scenariu...Chiar Traian Băsescu l-a făcut public prin cele spuse, iar asta înseamnă că el a dorit ca acest lucru să se afle. E un semnal că vrea o negociere!

Dacă USL renunță la prevederile ce se referă la migrația politică din noua Constituție, domnul Guvernator și-ar putea reconsidera poziția cu privire la propriul referendum! Eu sunt dispus să pun pariu că exact asta se va întâmpla și ca în zilele următoare veț vedea ce eforturi se vor face pentru ca pedeapsa pentru migratori din textul viitoarei legi fundamentale să dispară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel