De ce ar trebui să înlocuiești orice fel de ulei cu cel de măsline. Ce efecte are asupra rinichilor și cum trebuie consumat
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chandlervid85
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chandlervid85
Cercetările recente au dezvăluit efectele pe care uleiul de măsline le poate avea asupra persoanelor cu probleme renale, în mod particular.

Uleiul de măsline extra virgin (EVOO) este prețuit în întreaga lume și aduce numeroase beneficii organismului și sănătății în general. Pe lângă gustul său inconfundabil și delicios, consumul regulat al acestui produs ne protejează împotriva unei game variate de boli, datorită proprietăților sale unice.

Beneficiile pentru sănătate

Uleiul de măsline se obține prin recoltarea, presarea și filtrarea măslinelor. Este unul dintre componentele principale ale dietei mediteraneene, caracterizată prin faptul că este una dintre cele mai sănătoase forme de alimentație la nivel mondial. Printre elementele care alcătuiesc compoziția uleiului de măsline, se remarcă acizii grași mononesaturați, caracterizați prin aducerea unor beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară, cum ar fi eliminarea colesterolului rău. Fenolii antioxidanți sunt, de asemenea, prezenți în compoziția EVOO-ului, fiind special indicați pentru îngrijirea pielii și a părului, exercitând în același timp un rol preventiv împotriva stresului oxidativ.

Uleiul de măsline extra virgin este, de asemenea, bogat în vitaminele A, E, D și K, ceea ce îi permite să acționeze ca un element preventiv împotriva bolilor degenerative, a diabetului și a unor tipuri de cancer. Pe de altă parte, proprietățile sale antiinflamatorii ne ajută să controlăm greutatea și să prevenim obezitatea. 98% din compoziția uleiului sunt trigliceride, responsabile pentru furnizarea de energie și promovarea funcționării metabolismului. O mare parte a populației este conștientă de beneficiile pe care le aduce uleiul de măsline inimii. Cu toate acestea, acest ingredient atât de prețios aduce o îmbunătățire semnificativă și pentru sănătatea rinichilor, ceea ce nu este un lucru foarte cunoscut.

Efectele uleiului de măsline asupra rinichilor

Uleiurile și grăsimile sănătoase prezente în diferite alimente, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado, sunt extrem de benefice pentru sănătatea rinichilor. Acest lucru este în special valabil pentru persoanele care suferă de o boală renală. Una dintre afecțiunile cele mai grave care afectează aceste organe este insuficiența renală, care apare atunci când rinichii își pierd până la 90% din capacitatea lor de funcționare. Persoanele afectate de insuficiență renală necesită dializă sau transplant de rinichi pentru a supraviețui.

Multe persoane nu sunt conștiente de prezența unei boli renale în organismul lor în stadiile incipiente, deoarece în mod inițial acest tip de patologie nu prezintă simptome evidente. A avea tensiune arterială ridicată sau a suferi de diabet sunt principalele cauze care pot duce la boala renală. Nutriția joacă un rol fundamental în tratarea acestor tipuri de boli. Uleiul de măsline este, în mod special, indicat în acest sens, deoarece facilitează eliminarea calculilor renali prin lubrifierea tractului urinar.

Cum să consumi uleiul de măsline pentru a îmbunătăți sănătatea rinichilor

Consumul unei lingurițe mici de OVEE în fiecare dimineață, pe stomacul gol, favorizează digestia, reduce apariția calculilor biliari, ajută la pierderea în greutate și la dizolvarea și eliminarea pietrelor la rinichi. Amestecarea linguriței de ulei cu suc de lămâie sau oțet de mere va reduce gustul său și va păstra proprietățile benefice pentru sănătate. Această practică favorizează și eliminarea reziduurilor acumulate în vezica biliară.

Un studiu condus de Anne-Julie Tessier, cercetătoare la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard, a dezvăluit că a consuma o linguriță de ulei de măsline pe zi ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și cerebrale. Trebuie să avem în vedere că nu ar trebui să exagerăm cu consumul de ulei în stare crudă și pe stomacul gol, deoarece poate provoca diaree, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel