De ce apare senzația de greață în gât și cum se tratează? Sfaturile medicilor gastroenterologi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Senzația de greață în gât este caracterizată de nevoia presantă de a vomita. Greața și vărsăturile sunt fie provocate de afecțiuni neurologice, fie de boli ale organelor tractului gastrointestinal superior – esofag, stomac, intestin subțire, ficat, pancreas, vezică biliară.  

De asemenea, senzația de greață poate fi determinată și de apariția durerii, de administrarea anumitor medicamente, dar și de alte afecțiuni existente în organism. Greața este provocată de stimulii care acționează la nivelul „centrului vomei” din creier și care coordonează actul vărsăturilor.

Tratamentul stării de greață are în vedere, în primul rând, tratarea cauzei declanșatoare. Este bine de știut că greața nu pune viața în pericol, însă vărsăturile prelungite și repetate pot conduce la deshidratare sau pot chiar determina organismul să intre în stare de șoc.

Care sunt cauzele care determină apariția senzației de greață în gât?

Senzația de greață poate avea cauze neurologice, metabolice și gastrointestinale. Printre cauzele neurologice amintim: migrena, amețeala, meningita, convulsiile, bolile demielinizante, creșterea presiunii intracraniene (din cauza leziunilor traumatice cerebrale, malformațiilor congenitale, hidrocefaliei, hemoragiei intracraniene).

Cauzele metabolice care pot genera senzația de greață în gât sunt următoarele: insuficiența renală, afecțiunile hepatice sau ciroza hepatică, acidoza metabolică, insuficiența suprarenală, porfiria intermitentă acută, otrăvirea sau medicația indusă (medicație pentru vărsături, intoxicație cu monoxid de carbon, expunere la radiații, otrăvire cu arsenic, intoxicație cu ricin, otrăvire cu organofosfați), afecțiuni tiroidiene și paratiroidiene (hipertiroidism, hipoparatiroidism, hiperparatiroidism), diabet zaharat (cetoacidoza diabetică), anomalii electrolitice (hiponatremie, hipercalcemie, hiperkaliemie). Așa cum bine știți, și sarcina poate aduce cu sine grețuri și vărsături.

În fine, senzația de greață poate apărea și din cauze gastrointestinale, cum sunt: obstrucția (ocluzia gastrică, ocluzia intestinală, hernia strangulată, obstrucția intestinusului prin răsucire), cauze funcționale (sindromul colonului iritabil, gastropareza, dispepsia non-ulceroasă, boala de reflux gastroesofagian), cauze inflamatorii sau infecțioase (apendicita, leziuni ale organelor interne, peritonita, colecistita sau colica biliară, pancreatita acută, ulcerul gastroduodenal), cauze postoperatorii determinate de chirurgia gastrică (chirurgie bariatrică, fundoplicatura Nissen), diverse afecțiuni (gastroenterita, intoxicația alimentară, hepatitele, ciroza hepatică, boala Crohn, cancerul de pancreas, ischemia mezenterică.

Cum se tratează senzația de greață?

Atunci când senzația de greață îți dă mari bătăi de cap, soluția este să bei un ceai revigorant. Cel mai bun este ceaiul de mentă, deoarece taie greaţa şi contribuie la buna funcţionare a tractului intestinal. Se bea neîndulcit, călduţ sau chiar rece.

De mare ajutor poate fi și ceaiul de mușețel. Acesta este antiinflamator, antispastic și calmant pentru stomac, reușind să amelioreze senzația de greață.

Ghimbirul, cu aroma sa inconfundabilă și gustul picant, reușește să taie senzația de greață cu brio. Poate fi consumat ca atare sau sub formă de ceai.

Și lămâia te poate scăpa de senzația de greață. Prepară o limonadă dintr-o lămâie, puțină miere și câteva frunze de mentă proaspătă și poți spune adio senzației de greață din gât. Ai grijă, însă, să nu consumi lămâie în cantități mari, deoarece este foarte acidă și poate dezechilibra sistemul digestiv, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel