Data publicării:

De ce angajații schimbă frecvent locurile de muncă. Explicația unui consultant în resurse umane / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pressfoto
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pressfoto
Corina Neagu, consultant resurse umane, a explicat că schimbările frecvente de locuri de muncă sunt determinate de motive diverse, specifice fiecărei persoane. În prezent, sensul muncii s-a schimbat față de trecut, oamenii având mai multe opțiuni și tentații. Joburile moderne sunt adesea greu de înțeles, iar fișele de post complexe și diferite de realitatea din companie îi debusolează pe angajați. Potrivit acesteia, există o discrepanță între promisiunile făcute la interviuri și condițiile reale de muncă, ceea ce duce la nemulțumiri.

Întrebată de ce oamenii își schimbă locul de muncă atât de des, Corina Neagu a explicat că motivele sunt diverse și țin de fiecare individ, dar a remarcat că, în zilele noastre, sensul muncii s-a schimbat față de acum 20-30 de ani. Oamenii au mai multe opțiuni și tentații, iar multe joburi noi sunt greu de înțeles. De asemenea, fișele de post sunt adesea complexe și nu corespund realității din companie, ceea ce îi debusolează pe angajați.

„Oamenii schimbă jobul, dar de ce îl schimbă atât de des? Prietenii mei buni au o firmă mare de construcții. Tot timpul ei sunt pe angajări și am întrebat: „Băi Emile, ce se întâmplă?”, „Nu stă lumea”, „De ce nu stă? Nu le dai salarii...”, „Ba da, dar îi pun la muncă și dacă ei muncesc, se simt îngrozitor și nu mai vin. Am oameni care au venit două săptămâni și după săptămâni s-au oprit din muncă”. Zic: „Și pe șantier, și la birou?”, „Și pe șantier, și la birou”. De ce schimbă oamenii jobul atât de des?”, a întrebat Radu Leca. 

„Motivele sunt diverse și țin de motivația fiecărui om, nu putem să generalizăm, dar putem să dăm niște exemple concrete, apropo de industria construcțiilor. Da, e adevărat că sensul în muncă, cel puțin în ziua de astăzi, este complet diferit interpretat de cum îl interpretam noi acum 20-30 de ani, de cum îl interpretau părinții noștri care nu aveau atâtea opțiuni câte există în momentul de față, nu aveau tentații, nu aveau internet, nu aveau posibilitatea să se informeze, nu existau joburile care există acum.

Gândiți-vă că peste 65% dintre copiii care intră azi în școală, se pregătesc pentru joburi care nu există. Există nenumărate joburi online, și oamenii îmi spun lucrul acesta în procesele de consiliere în carieră: „Eu nu înțeleg ce presupune jobul ăla. Eu mă uit la titlul jobului și nu știu ce presupune". 

Pe lângă faptul că sunt niște definiții atât de alambicate, niște fișe de post care sunt atât de complicate, de complexe, încât oamenii, săracii, sunt debusolați și nu se regăsesc deloc, ca să nu mai spun că ceea ce se prezintă, de foarte multe ori, la interviu nu se regăsește în mod real în companie.", a spus Corina Neagu. 

 

3. -imagine fara descriere- (corina-neagu_91359600.jpg)

 

Motivele sunt foarte numeroase și nu sunt legate doar de bani

Corina Neagu a subliniat că există o discrepanță semnificativă între ceea ce se promite în cadrul interviurilor de angajare și realitatea implementării acestor promisiuni în cadrul companiei. Ea consideră că relația dintre angajator și candidat a devenit o tranzacție, în care autenticitatea, transparența și comunicarea deschisă sunt neglijate. Potrivit acesteia, angajații rămân în companii doar dacă se simt apreciați, valorizați și implicați în deciziile companiei. 

„Deci ceea ce se promite în cadrul interviului, de la fișa de post, atribuții, responsabilități, sarcini, obligații, drepturi, până la semnarea contractului individual de muncă și implementarea acestuia în viață reală în companie, este o distanță foarte mare de multe ori.

Mie mi se pare că, în momentul de față, este o tranzacție între ceea ce înseamnă angajator și candidat și că nu mai punem foarte mare preț pe autenticitate, transparență și comunicare directă, deschisă, în a atrage candidații.

Ori asta, în mod evident, nu o să țină oamenii în companii pentru că oamenii rămân în companiile în care se simt bine, în care se simt apreciați, în care se simt valorizați, în care au proiecte în care să se implice, în care sunt respectați, în care vocea  lor contează, participă la procesul decizional, pot să se manifeste în mod autentic pentru că la finalul zilei toți suntem oameni. Nu putem să ne atârnam emoțiile într-un cui, afară, când intrăm la serviciu și să zicem: „Eu nu am probleme acasă, copilul nu are probleme la școală, sunt zen”. Putem să facem lucrul acesta, putem să disimulam și foarte mulți dintre noi, din păcate, o facem, dar cât timp? Cu ce compromisuri și cu ce costuri?

Deci motivele sunt foarte numeroase și nu sunt legate doar de bani.", a spus Corina Neagu la emisiunea „Ultrapsihologie", de pe DC News, DC News TV și DC Medical.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel