De ce amenință Emanuel Ungureanu cu ruperea USR-PLUS, dacă iese Cioloș președinte de partid
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
USR PLUS cere CCR să dezbată mai repede sesizarea privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
Emanuel Ungureanu a lansat joi noaptea, în emisiunea lui Silviu Mânăstire, de la B1TV, un scenariu care amenință unitatea USR-PLUS. Declarațiile lui Ungureanu vin pe ultima sută de metri a cursei pentru președinția partidului, care se va încheia în seara aceasta.

Ungureanu i-a spus realizatorului emisiunii ”Dosar de politician” că va părăsi USR-PLUS dacă va câștiga Dacian Cioloș. Motivul: acesta pregătește revenirea la guvernare, într-o formulă care fracturează partidul.

Emanuel Ungureanu nu a fost foarte explicit, lăsând să se înțeleagă că Cioloș ar intra fi dispus să bată palma cu PNL, în orice formulă de premier. Ulterior, la insistențele lui Silviu Mânăstire, Ungureanu a revenit pe aliniamentul ”fără Cîțu”, poziția oficială a USR-PLUS, dar deja amenințarea la adresa taberei Cioloș era lansată.

Ce i-a nemulțumit pe membrii USR reprezentați de Ungureanu? Este poziția sa una singulară? Sau a tras un semnal având sprijinul taberei Barna?

Cert este că în USR-PLUS s-au încins spiritele după ce a început să circule zvonul că Dacian Cioloș va prelua ministerul de Externe, într-o formulă guvernamentală care va mai cuprinde alți membri ai echipei de miniștri cu care a lucrat în 2016 și apoi a fondat PLUS: Dragoș Tudorache, Raluca Prună, Cristiana Palmer. Alin Mituța, fost secretar de stat și director de cabinet al premierului Dacian Cioloș, ar urma să-i ia locul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor.

Astfel, miniștrii USR și echipele acestora se simt păcăliți: au fost antrenați de Dacian Cioloș în operațiunea de contestare a guvernului Cîțu și au părăsit Executivul, pentru a intra într-un guvern de coaliție USR-PLUS-PNL membri ai echipei Cioloș.

Este posibil ca acest scenariu să fi fost lansat doar pentru activarea taberei Barna, după ce un prim tur de alegeri în USR-PLUS i-a dat câștig de cauză lui Cioloș. Să fie deci, doar un zvon de campanie. Deși numărul membrilor USR este mult mai mare decât al foștilor PLUS-iști, participarea redusă la alegerile interne a useriștilor l-a adus pe primul loc pe Cioloș. 

USR-PLUS nu este un singur partid și niciodată n-o să fie

”Să fac un update, domnul Cioloș e de la PLUS, nu e de la USR“, a precizat deputatul Emanuel Ungureanu în emisiunea Dosar de politician.

Silviu Mănăstire a intervenit: „Este un singur partid, nu e decizia luată?“

Emanuel Ungureanu: „Nu, nu este și niciodată nu o să fie. E ca iluzia că PNL nu e format din PDL și PNL.“

Silviu Mănăstire: „Aveți decizie în instanță că v-ați unit!“

Emanuel Ungureanu: „Înțelegeți care e nuanța, suntem mai despărțiți ca niciodată și nu cred că domnul Cioloș, dacă o să câștige, o să fie în stare să ne fuzioneze într-un fel sau altul. Deci, asta e ceea ce cred eu și ceea ce văd, după ce mi s-a întâmplat la Cluj și la Buzău. Aș fi ultra-naiv să cred că există o fuziune reală între cele două partide. Nu, este o concurență acerbă, iar dacă o să câștige domnul Cioloș e foarte posibil ca mulți parlamentari USR să se rupă de partid. Nu e o știre, e o realitate.“

Silviu Mănăstire: „Practic, spuneți că dacă o să câștige Cioloș și vrea să refacă parteneriatul cu PNL, rupeți partidul și mergeți cu Barna...“

Emanuel Ungureanu: „Aaa, nu, nu, nu am spus asta și nu are legătură una cu alta. În clipa în care domnul Cioloș câștiga s-ar putea ca el să meargă cu PLUS-ul, să nu intre la guvernare sub nicio formă, pentru că s-ar putea ca acest culoar să-i fie avantajos pentru candidatura la prezidențiale, dar s-ar putea câțiva URS-iști sau de la PLUS să meargă la guvernare cu altcineva decât domnul Cîțu. Ăsta e un scenariu de lucru care se poate lua în calcul.“

Silviu Mănăstire: „Deci se rupe USR, foarte interesant!“

Emanuel Ungureanu: „Este posibil...“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel