De ce ai tendința să dormi mai mult atunci când ești trist sau furios
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce ai tendința să dormi mai mult atunci când ești trist sau furios / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta
De ce ai tendința să dormi mai mult atunci când ești trist sau furios / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta
Află în articol de ce vrei să dormi mai mult și mai des atunci când ești supărat.

Ai avut vreodată o zi foarte proastă în care, după ce ai luat cina și te-ai așezat în pat, te-ai simțit de parcă ai fost bătut? Sau după ce ai intrat într-o ceartă cu cineva te-ai simțit super obosit? Nu ești singurul. Experimentarea oboselii sau senzația de oboseală după o experiență emoțională sau stresantă este un răspuns fizic pe care corpul tău îl are la aceste sentimente, scrie ccqsleeplabs.com.

Dar de ce se întâmplă asta? Ce te face să te simți atât de somnoros după ce ai experimentat o emoție intensă? Găsești răspunsurile mai jos.

De ce tristețea te face somnoros

Furia este o emoție intensă care are multe simptome și semne fizice. Furia poate fi cauzată de orice lucru mic, de o ceartă sau de un dezacord. Face parte dintr-un răspuns al organismului nostru și provoacă o creștere a tensiunii arteriale. Acest lucru face ca sângele să se deplaseze în toate părțile corpului, crescând temperatura corpului, accelerarea ritmului cardiac și determinând respirația să devină mai superficială și mai rapidă. Practic, furia activează răspunsul corpului tău la stres.

Acest răspuns este obositor pentru corpul tău - mai ales când acea furie este repetitivă sau se întâmplă din nou și din nou pentru perioade lungi de timp. Ne epuizează corpurile de energie suplimentară, atenție și concentrare. Somnul este modalitatea corpului de a se reface și de a se umple din nou cu energie. Așa că, odată ce furia a dispărut, se instalează somnolența.

Cazul în care somnul te poate face să te simți mai supărat

Reglarea emoțională este direct legată de odihnă. Jurnalul Sleep a efectuat un studiu în 2020 care a descoperit că somnul insuficient sau lipsa de somn poate provoca mai multe sentimente de furie la o persoană. Acest lucru se datorează faptului că o persoană bine odihnită se adaptează mai bine la situații neașteptate. Este valabil și pentru alte emoții. A fi somnoros și trist sau morocănos nu este exclusiv despre copii sau bebeluși, arată și descoperirile un studiu din 2018, realizat la Universitatea de Stat din Iowa.

Ce poți face pentru a întrerupe ciclul somn-furie


Dacă te simți supărat mai des, analizează-ți ciclurile de somn. Dormi suficient? Dacă îți lipsește un somn de calitate, există câteva lucruri de încercat care te pot ajuta să-l îmbunătățești. Meditația este un instrument popular care poate ajuta la încetinirea sistemului nervos central și la ușurarea somnului. Aparatele cu zgomot alb sau măștile de somn vă pot face mediul de somn mai confortabil. Petrecerea timpului afară te poate ajuta să dormi. În plus, plimbările în natură sunt utile și pentru sănătatea mintală.

Dormi mai bine, te simți mai bine


Deci, furia te face somnoros sau lipsa somnului te enervează? Răspunsul este că ambele. Relația dintre somn și furie, tristețe sau alte emoții intense nu este o stradă cu sens unic. De aceea este important să fii conștient de emoțiile tale. Furia este o emoție naturală și nu e nimic rău în a o simți, la fel și tristețea. Dar dacă se întâmplă tot timpul, atunci somnul prost ar putea juca un rol în asta. Ai grijă de somnul tău și vezi cum evoluează emoțiile tale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel