De ce vin cetățeni din SUA și Europa să muncească în România. Chestorul Liviu Bute: ”Trebuie să o spun și eu, pentru că tot s-au vehiculat aceste informații”
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ce trebuie să facă străinii care vin în România să muncească?

Caută străinii România? Cer americanii permis de ședere la noi în țară? Iată ce spune chestorul principal Liviu Bute, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Imigrări, invitat la Culisele Justiției, despre valul tot mai mare de imigranți, din SUA și din marile orașe ale Europei, și condițiile impuse la graniță.

"Vin în România și alți străini, din Europa sau chiar din America, care să-și dorească să aibă aici permis de ședere? Ați avut astfel de cazuri?" - a întrebat moderatoarea. 

Liviu Bute: Da, sigur, sunt din ce în ce mai multe. Dacă astăzi suntem undeva la 30% cu cetățeni din Uniunea Europeană înseamnă că țara noastră este atractivă din mai multe puncte de vedere. Și trebuie să o spun și eu, pentru că tot s-au vehiculat aceste informații, suntem o țară sigură, se cunoaște. Și acesta este un motiv pentru care cetățenii din Statele Unite și din Europa și din alte țări dezvoltate vin în România.

Laură Duță: De ce să vină europenii în România și să rămână aici? Cer și ei să muncească aici? Vorbim de cei care poate vin să lucreze la o corporație... trec prin aceeași procedură?

Liviu Bute: Nu. Au o procedură mai simplificată cetățenii din UE, cei din Confederația Elvețiană, cei din țări care fac parte din Spațiul Economic European... vin foarte mulți pentru că cei mai mulți sunt muncitori înalt calificați care obțin acel certificat de înregistrare foarte ușor de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

De ce documente au nevoie cei care vin să muncească în România

Chestorul a explicat: Este foarte simplu. Trebuie să prezinte un act de identitate național cu care pot să și intre în România, nu au nevoie de pașaport și vize ca cetățenii din țările terțe. Un contract individual de muncă... cam astea sunt cele mai importante. Pentru înalt calificați permisul de ședere poate să fie și de trei ani... depinde, nu este o regulă. Dacă au contractul individual de muncă valabil pe o perioadă nedeterminată, să spunem, atunci vin să-și reînnoiască permisul doar la trei ani. Dacă acel contract este pe doi ani și jumătate, să zic, atunci trebuie să vină la încheierea contractului dacă vor să-și reglementeze în continuare șederea. Au 90 de zile în care, dacă doresc să rămână în România, trebuie să-și reglementeze șederea.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel