Data publicării:
De ce a venit Maia Sandu în București. Culisele vizitei. Titus Corlățean: Moment paradoxal. În acest sens au avut loc discuțiile
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a fost astăzi la București, la invitația președintelui Klaus Iohannis.
”E un moment paradoxal, pentru că, pe de-o parte, este un moment favorabil, pozitiv, bun, din punct de vedere politic și de relații externe, pentru că Republica Moldova a obținut la Consiliul European, din iunie, statutul de candidat la Uniunea Europeană, la care nu s-ar fi gândit acum șase luni, multe s-au întâmplat de atunci, dar, pe de altă parte, este acest context dramatic al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cu evoluții dramatice în teatrul de operațiuni, dar cu un impact umanitar, dacă vorbim de refugiați - și Republica Moldova are cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor din toată zona și mai ales cu un impact economic, financiar, cel legat de prețul energiei, pe lângă componentele de securitate pe care ni le imaginăm” a spus Titus Corlățean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, la Realitatea Plus.
Despre riscul ca Vladimir Putin să repete scenariul din Ucraina în Republica Moldova, Titus Corlățean a afirmat: ”Sunt două lucruri de spus foarte direct: trebuie să știm foarte bine care e nivelul de presiune asupra societății moldovene în clipa de față, rezultat din conflictul militar care este, practic, la frontierele Republicii Moldova și, din costurile economice și sociale, și presiunea uriașă pusă asupra populației Republicii Moldova, dar și asupra decidenților politici care trebuie să gestioneze această situație dificilă la Chișinău. Atunci vom înțelege - și vin la al doilea element al răspunsului- că un stat, mai ales un stat candidat la UE, care se află într-un context de război, care are o parte a teritoriului său suveran sub ocupație rusă, 20%, este în această zonă de provocări de securitate, trebuie să-și facă toată calculele, trebuie să ia în evaluare toate posibilitățile, inclusiv cele mai dificile. În acest sens, vizita președintei Maia Sandu a avut loc la București, în acest sens au fost discuțiile despre sprijin economic, financiar, energetic a României”.
Ce a declarat Maia Sandu la Palatul Cotroceni
La Palatul Cotroceni, Maia Sandu a declarat: ”Pe calea integrării europene avem de rezolvat mai multe probleme. Chiar dacă rezolvarea conflictului transnistrean nu apare ca o condiţie explicită a Uniunii Europene, suntem conştienţi că trebuie să găsim o soluţie pentru acest conflict”.
Ea a menţionat că în ultimii ani s-au petrecut schimbări şi cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile, scrie Agerpres.
”Vreau doar să vă dau nişte exemple, schimbări care s-au petrecut în ultimii ani. Astăzi, mai mult de jumătate din exporturile din regiunea transnistreană merg în ţările Uniunii Europene, pentru că şi regiunea transnistreană beneficiază de acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Astăzi, cel puţin jumătate din migranţii din diaspora din regiunea transnistreană este în ţările Uniunii Europene. Această situaţie este foarte diferită de acum 10 ani. Deci, cetăţenii noştri de pe malul stâng îşi doresc la fel să trăiască în siguranţă, să aibă oportunităţi economice, să le fie respectate drepturile şi pe aceste lucruri vom construi şi acolo trebuie să ajungem ca să putem să rezolvăm conflictul transnistrean”, a adăugat Maia Sandu.
Referitor la riscul de extindere a conflictului din Ucraina şi pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a precizat: "Suntem îngrijoraţi şi admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste, respectiv ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situaţia în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News