Data actualizării:
Data publicării:

De ce a ţinut PNL, de fapt, să aibă Ministerul Dezvoltării. Care va fi principala schimbare după ce portofoliul a ajuns la liberali

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
UDMR nu mai este în Guvern.

De ce a ţinut PNL să aibă Ministerul Dezvoltării? Alfăm chiar de la Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL.

„Nu aşa a fost problema. Două lucruri care vreau să vi le amintesc. S-a discutat reducerea numărului de ministere, de la 20 la 18, două ministere mai puţin. În momentul acela, s-a redeschis discuţia despre întregul protocol, pentru că fiecare trebuia să îşi asume să piardă câte ceva de acolo. De aici este toată problema. Pe de o parte, colegii din PSD au susţinut continuitate la Ministerul Transporturilor, cu motivaţia, şi s-au făcut într-adevăr foarte multe lucruri bune acolo, mari şantiere deschise şi în special în domeniul infrastructurii. Şi dacă tot s-a deschis această discuţie, fiecare dintre partide a avut nişte opţiuni. Şi atunci, aşa cum PSD a avut opţiuni, şi noi, Partidul Naţional Liberal, care suntem al doilea partid ca mărime în această coaliţie, am avut nişte opţiuni. Deci s-a redeschis acest protocol. Nu mai putem vorbi de fostul protocol că nu s-a respectat. Dacă se reduce numărul de ministere înseamnă că s-au schimbat datele problemei. Şi, din păcate, aici n-a fost înţelegere”, a zis Gheorghe Flutur la TVR Info.

„Ministerul Dezvoltării până la urmă înseamnă, nu numai Ministerul Dezvoltării, dezvoltarea României, şi oamenii se uită la noi, dar acolo sunt câteva direcţii extraordinare. Şi sigur că, atunci când optezi, optezi pentru că vrei să ai oameni, pârghii şi să îţi pui în aplicare politicile tale cu nuanţă liberală pentru dezvoltarea României. E normal un partid de dreapta, liberal, să opteze pentru aceste zone de dezvoltare. Asta a fost tot, nimic altceva. Însă am fost cumpătaţi, am ţinut seama şi de ce doresc ceilalţi. După cum vedeţi, astăzi noi deţinem acest portofoliu al Dezvoltării şi chiar despre asta vreau să vorbesc, pentru că unul dintre capitole este modernizarea României”, a mai zis liberalul.

Ce veţi aduce în plus pe acest Ministerul al Dezvoltării? 

„O să spun oamenilor ca să înţeleagă despre ce e vorba. Sigur, sunt şi bani europeni, şi sunt mulţi, sunt şi bani din bugetul naţional. Depinde cum vrei să îi cheltui în perioada următoare, care e gândirea ta pentru dezvoltarea României. Vă dau un exemplu. Avem un program de modernizare urbană. Există proiecte de 11,5 miliarde de euro pentru cele opt regiuni de dezvoltare, acele programe operaţionale regionale. 200, îmi aduc aminte, 63 de oraşe şi municipii vor fi eligibile pe acest program. Ştiţi ce înseamnă acest program? Înseamnă modernizarea oraşului respectiv. Spaţii dintre blocuri, clădiri vechi care trebuie renovate, înseamnă drumuri, înseamnă transport, înseamnă mobilitatea aceasta urbană, legătura dintre urban şi rural, cu mijloace de transport moderne. Toate aceste lucruri sunt prinse în aceste programe de 11,5 miliarde de euro în toată ţara. Apoi, avem programul Anghel Saligny, pentru care noi, liberalii, ne-am luptat foarte mult. Ne-au şi acuzat unii şi alţii. În următorii 6-7 ani, circa 10 miliarde de euro. Ştiţi ce înseamnă, oameni buni? Înseamnă în România trei milioane de oameni racordaţi la apă şi canalizare. O să fie un milion pe programul ăsta şi încă două milioane de cetăţeni, aproximativ vorbesc, mai este un program, programul operaţional de infrastructură mare. Adică ne ducem undeva la un grad de conectare de peste 70% apă-canal în România, înseamnă civilizaţie. Înseamnă drumuri locale şi judeţene, peste 10.000 de kilometri, cam 20% din drumurile din România comunale şi judeţene modernizate pe aceste programe. Gaze metan, reţele, 20% aproximativ din populaţie conectată la noile reţele de gaze naturale. Deci v-am dat câteva răspunsuri, amprenta pe care noi am susţinut-o, de dezvoltare, de modernizare a României. Pentru că dacă aceste lucruri nu le facem, populaţia pleacă, satele se depopulează. Trebuie şi alte măsuri luate, nu numai astea, dar v-am dat câteva exemple ca să vedeţi ce dorim să facem în perioada următoare”, a mai zis Gheorghe Flutur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel