De ce a refuzat Beijingul o întâlnire cu Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA. Pentagon: O atitudine îngrijorătoare
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 mai 2023, 07:38
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
China a refuzat invitaţia SUA de a organiza o întâlnire săptămâna aceasta la Singapore între secretarul Apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu, a transmis Pentagonul, deplângând o atitudine 'îngrijorătoare', transmite AFP.

China 'a informat Statele Unite că refuză invitaţia noastră lansată la începutul lunii mai pentru ca secretarul Austin să se întâlnească săptămâna aceasta la Singapore cu ministrul Apărării Li Shangfu', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, într-un comunicat.

'Absenţa îngrijorătoare de voinţă a Republicii Populare Chineze de a se angaja în discuţii semnificative între armate nu va diminua angajamentul nostru de a încerca să deschidem linii de comunicare cu armata chineză', a mai spus purtătorul de cuvânt.

Lloyd Austin urmează să se deplaseze la Singapore săptămâna aceasta pentru a participa la Conferinţa Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

În cadrul ediţiei anterioare, care a avut loc în iunie 2022, Lloyd Austin l-a cunoscut pe predecesorul lui Li Shangfu, Wei Fenghe. Actualul ministru chinez al Apărării a fost sancţionat în anul 2018 de administraţia americană pentru că ar fi cumpărat arme din Rusia, însă Pentagonul asigură că acest lucru nu îl împiedică pe secretarul american al Apărării să poarte discuţii oficiale cu el.

Până la sfârşitul anului 2022, tensiunile dintre cele două țări au escaladat din cauza Taiwanului şi a unui presupus balon de spionaj chinez care a fost doborât de un avion american în timp ce survola Statele Unite.

De atunci, administraţia de la Washington a încercat să consolideze alianţele şi parteneriatele în Asia pentru a contracara acţiunile din ce în ce mai asertive ale Chinei în zonă.

În luna mai, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Viena. Recent, preşedintele Joe Biden a indicat că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar urma să se relaxeze 'în curând'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?