De ce a plâns Angel Di Maria la finala Campionatului Mondial. Nu e din cauza fotbalului
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Angel Di Maria a spus de ce a plâns la finala Cupei Mondiale. 

Fotbalistul argentinian a fost surprins în lacrimi atât după golul marcat în prima repriză a meciului câştigat de Argentina cu 4-2 la loviturile de departajare contra Franţei, dar şi pe banca de rezerve. Deşi iniţial s-a crezut că este vorba de emoţiile partidei şi de faptul că Argentina se află în faţa unui trofeu istoric, Di Maria a spus, la final, care a fost adevăratul motiv. 

”Poate că oamenii văd o poză cu mine plângând și ei cred că plâng din cauza fotbalului. Realitatea e alta. Plâng pentru că fiica mea e acolo, în brațele mele, și trăiește asta alături de mine. Oamenii văd o finală de Cupă Mondială și tot ce văd este rezultatul.

Ei nu știu cât de greu s-au luptat atât de mulți dintre noi pentru a ajunge în acest moment. Ei nu știu că pereții din camera în care am crescut erau negri din cauza fumului de cărbune.

Ei nu știu că tatăl meu lucra sub un acoperiș de tablă și aduna bucăți de cărbune pentru a le vinde în piață. Nu era singur, avea mici ajutoare, pe mine și pe sora mea, pentru că ne trezeam devreme, pentru a-l ajuta înainte de școală.

Așa a pus mâncare pe masă, așa ne-a salvat, așa a reușit să nu ne fie luată casa. Ei nu știu că mama mea mergea pe bicicletă prin frig și ploaie pentru copiii ei”, a transmis Angel Di Maria, citat de Digisport

Recorduri şi premiere la Cupa Mondială 

- Patru jucători, portughezul Cristiano Ronaldo, argentinianul Lionel Messi şi mexicanii Andres Guardado şi Guillermo Ochoa s-au alăturat clubului fotbaliştilor cu câte cinci participări la Cupa Mondială, care îi includea deja germanul Lothar Matthaeus, italianul Paolo Maldini, italianul Gianluigi Buffon şi mexicanul Antonio Carbajal.

- Stephane Frappart, prima femeie care a arbitrat la o Cupa Mondiala masculină. Arbitrul francez a făcut istorie după ce a condus meciul din faza grupelor dintre Germania şi Costa Rica, pe 1 decembrie.

- Cristiano Ronaldo este primul fotbalist care a marcat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale: el a debutat ca marcator în urmă cu 16 ani, împotriva Iranului (17 iunie 2006) şi de atunci a înscris la fiecare turneu final, cu un total de opt goluri (1 în Germania 2006, 1 în Africa de Sud 2010, 1 în Brazilia 2014, 4 în Rusia 2018 şi 1 în Qatar 2022).

- Lionel Messi, care a sosit în Qatar cu 19 meciuri disputate la cele patru ediţii anterioare, a încheiat turneul cu un total de 26 de meciuri la Cupa Mondială, stabilind un nou record. Argentinianul a devenit, totodată, jucătorul cu cele mai multe minute disputate la Cupa Mondială (2.314).

- Messi a purtat banderola de căpitan în toate cele şapte meciuri ale Argentinei la CM 2022 şi a ajuns la un total de 19 meciuri în calitate de căpitan al naţionalei ţării sale, depăşindu-i pe mexicanul Rafal Marquez (17) şi pe compatriotul său Diego Maradona (16).

- Decarul argentinian este jucătorul cu cel mai lung timp scurs de la primul său gol la o Cupă Mondială şi ultimul: Messi a marcat primul sau gol pe 16 iunie 2006, împotriva Serbiei şi şi-a închis contul 5.999 de zile mai târziu (16 ani, 5 luni şi 2 zile) în finala cu Franţa de la Doha. De asemenea, el este singurul fotbalist care a marcat la CM înainte de 20 de ani, după 20 de ani şi apoi după împlinirea vârstei de 30 de ani.

- Francezul Hugo Lloris, portarul cu cele mai multe meciuri la Cupa Mondială. Titular în finala cu Argentina, Lloris l-a depăşit pe germanul Manuel Neuer, cu un total de 20 de meciuri. El este, de asemenea, internaţionalul francez cu cele mai multe meciuri pentru Les Bleus, depăşindu-l pe fostul fundaş Lilian Thuram (142).

- Messi este jucătorul sud-american cu cele mai multe victorii la Cupa Mondială (16), depăşindu-l pe brazilianul Pele (12), la o singură lungime în spatele germanului Miroslav Klose (17).

- Portughezul Pepe, cel mai vârstnic marcator de la Cupa Mondială. Golul cu capul marcat în faţa Elveţiei l-a transformat pe fundaşul lusitan în cel mai vârstnic jucător care a marcat într-o fază cu eliminare directă la un turneu final, la 39 de ani şi 283 de zile. Pepe l-a depăşit pe camerunezul Roger Milla, marcator în faţa Columbiei la CM din 1990 la 38 de ani şi 34 de zile.

- Cristiano Ronaldo este fotbalistul care a disputat cele mai multe meciuri pentru o echipă naţională. Intrând în teren în minutul 51 al jocului din sferturile de finală dintre Portugalia şi Maroc, Ronaldo a jucat al 196-lea său meci pentru Seleccao, egalându-l pe kuweitianul Bader al-Mutawa.

- Portarul croat Dominik Livakovic a egalat recordul de penalty-uri apărate. Cu trei parade în faţa Japoniei şi alta împotriva Braziliei, la loviturile de departajare, Livakovic li-a egalat pe germanul Harald Schumacher, argentinianul Sergio Goycoechea şi croatul Danijel Subasic.

- Qatarul s-a dovedit cea mai slabă echipă gazdă din istoria competiţiei, cu zero puncte, 1 gol marcat şi 7 încasate, fiind prima gazdă care nu a marcat şi a pierdut meciul de deschidere (0-2 în faţa Ecuadorului).

- Marocul, în schimb, a scris istorie la Cupa Mondială din Qatar. Locul patru atins de echipa lui Walid Regragui, după ce s-a oprit în semifinalele CM 2022, a transformat selecţionata marocană în cea mai bună echipă din istoria continentului african.

- Olanda - Argentina, meci cu cele mai multe cartonaşe galbene. Cu 17 cartonaşe (inclusiv unul pentru Walter Samuel, din staff-ul selecţionatei argentiniene şi două pentru fundaşul olandez Denzel Dumfries), spaniolul Antonio Mateu Lahoz a devenit arbitrul care a arătat cele mai multe cartonaşe din istoria Cupei Mondiale, cu unul în plus faţă de compatriotul său Antonio Jesus Lopez Nieto (Germania - Camerun, 1998) şi rusul Valentin Ivanov (Portugalia - Olanda, 2006).

- Japonia, câştigătoare cu cea mai mică posesie. Selecţionatei Samurailor Albaştri i-a fost suficientă o posesie de doar 17,7% pentru a învinge Spania (2-1) în faza grupelor. Niciodată din 1966, când a început să fie contabilizată posesia, o echipă nu a profitat atât de mult de puţinul timp în care a deţinut mingea, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel