De ce a pierdut PNL alegerile. Moment cheie pentru a înțelege diferența
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
”Eu vă spun aici că am făcut guvernarea cu mari greşeli. Cea mai mare greşeală este în comunicare”- așa explica Cezar Preda prăbușirea PDL, în 2012.

„Comunicarea nu este o joacă, nu este un moft. O comunicare constant proastă, făcută alandala, induce un sentiment de neîncredere în rândul populaţiei, care este esenţială pentru stabilitatea Guvernului”, explica Liviu Dragnea problemele PSD, în 2019 .

”PNL are o problemă de comunicare, electoratul necunoscând lucrurile bune pe care le-a făcut la guvernare”, explica Orban eșecul electoral din acest an.

„În următoarele săptămâni, este critic ca comunicarea să fie îmbunătățită”, explica în prima zi de mandat un ministru tehnocrat, revenit la guvernare via USR.

Implicit, în aceste fraze, e un reproș la adresa publicului, care n-ar fi în stare să recunoască valoarea, care nu poate trece de ambalaj, să vadă fondul.

Cam așa ar spune și un repetent: eu rezolvasem problema, știam lecția, dar dacă n-am avut papagal, fraierul de profesor l-a trecut doar pe premiant.

Toți foștii guvernanți se referă la comunicare ca la o soluție, sau mai precis văd în comunicare Soluția. Puteam ”să-i facem din vorbe”, dar uite că ne-am concentrat pe fapte, ne-am luat cu treaba și n-am mai fost atenți la imagine.

Pe scurt, pe dracu! Nu există preocupare mai mare pentru imagine decât în mediul politic. Fă Doino, mă Ludovice, nu de prea puțină comunicare ați pierdut alegerile, ci de prea multă comunicare, fără legătură cu realitatea.

Nu e ”imagine” mai sugestivă pentru a înțelege cum a căzut PNL de la 35 la 25 de procente decât vizita lui Orban la Cantacuzino, pentru lansarea Orostim. A doua zi, când oamenii au dat năvală să-și cumpere leacul anti-COVID, au aflat că Insitutul nu are în stoc decât vreo sută de cutii, și că nu poate produce destule suplimente alimentare pentru cei care stăteau la coadă, darmite pentru 18 milioane de alegători.

Cam așa a fost guvernarea PNL...dar asta nu e totul, cum se spune în teleshopping. Începe guvernarea de Coaliție, cu Stelian Ion la Justiție, ca să luăm un singur exemplu. Aici să vezi concordanță între vorbă și faptă. Deși, după cum vor stabili procurorii USR, fapta (de a lua o garsonieră prin fraudă) nu există.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel