Data publicării:
De ce a picat bugetul Capitalei anul acesta. Nu din cauza PSD. Dezvăluiri Vigheciu (PSD) și Badiu (PNL). Cum s-a ajuns la blocaj, deși Nicușor Dan are majoritatea
Adrian Vigheciu, consilier general al Capitalei, explică de ce a picat în 2024 bugetul pentru București. Explicații vin și din PNL, din partea liderului Andrei Badiu.
Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins, vineri, de Consiliul General al Primăriei Municipiului București, votul fiind insuficient, în contextul în care consilierii PSD nu au participat la vot, iar consilierii din partea PNL nu au votat.
Adrian Vigheciu, consilier general al Capitalei din partea PSD, ne-a vorbit despre motivele pentru care colegii săi nu au participat la acest vot, dar și cum respingerea bugetului pentru 2024 va avea impact asupra Capitalei.
”PSD este un partid aflat în opoziție cu primarul Nicușor Dan, pe cale de consecință noi nu am votat acest buget. Noi nu am fost consultați cu privire la acest buget, ca de fiecare dată, în ultimii patru ani, motiv pentru care am preferat să nu ne prezentăm la votul inițial (n.r. 1 martie). În 6 martie se reia votul asupra bugetului, nu credem că bugetul actual este cu mult diferit față de cele propuse în anii anteriori.
Nu am văzut infrastructură dezvoltată de actuala administrație, nu am văzut clădiri cu risc seismic reabilitate, am văzut că starea parcurilor este dezastruoasă, lipsa de investiții în infrastructura medicală și cred că sunt suficient de multe argumente pentru a nu da gir unui astfel de buget”, ne-a declarat Adrian Vigheciu, consilier general al Capitalei din partea PSD.
Cât privește absența grupului social democrat de la votul bugetului, Adrian Vigheciu a subliniat că ”Nicușor Dan are susținerea unei majorități în Consiliul General, pe cale de consecință este normal să aibă și suportul pentru a-și promova bugetul, cum a avut și în 2023, și în 2022, și în 2021. A existat, până la această respingere, pe bugetul Primăriei Capitalei, o opacitate de 100%, nimeni nu a discutat. Pur și simplu a venit cu acest buget, l-a pus pe masă și cum USR-ul cu PNL-ul nu s-au mai înțeles de data aceasta, a picat. Deci nu din cauza PSD-ului, care a fost consecvent și s-a aflat în Opoziție, și de data aceasta, ci pentru că nu s-au mai înțeles ei între ei. (...) Este un vot de blam dat la adresa lui Nicușor Dan, care din punctul nostru de vedere a fost cel mai contra-performant primar general al Capitalei, după Revoluție”, a mai spus consilierul general.
În plus, Adrian Vigheciu a ținut să sublinieze că, în opinia sa, ”un buget, înainte de a fi pus pe masa consilierilor, trece printr-o rundă, două de dezbateri publice, în Sala Primărie, cu ONG-uri, cu cetățenii interesați, ceea ce nu s-a întâmplat. O opacitate mai mare eu nu am văzut”, a continuat Vigheciu.
Până la votul bugetului pe anul în curs, 1/12 din bugetul anterior
Întrebat dacă votul insuficient de pe 1 martie, privind bugetul pe 2024, poate crea probleme, Adrian Vigheciu a precizat că în baza Legii Finanțelor Publice Locale, Legea 273, ”cheltuiala banului public pe anul 2024 nu este împietată de absolut nimic. Dacă de exemplu, Administrația Spitalelor, anul trecut a cheltuit 500 milioane de lei, poate să cheltuiască 1/12 în luna martie, cum a cheltuit și în februarie, cum a cheltuit și în ianuarie, luni care au trecut fără să existe un buget pe 2024 și nu s-a întâmplat absolut nimic”, a mai spus Adrian Vigheciu.
Și Andrei Badiu, liderul consilierilor PNL din Consiliul General al Primăriei Municipiului București, a făcut precizări legat de bugetul Capitalei pe 2024, la care, vineri, liberalii nu au votat, motiv pentru care s-a ajuns la un blocaj.
”La blocaj s-a ajuns pentru că primarul general a venit foarte târziu cu proiectul de buget. Teoretic, suntem în al 12-lea ceas. Nu avem un impact bugetar. În mod normal, cotele defalcate de la bugetul de stat, corespunzătoare fiecărei unități administrativ teritoriale,se distribuie pe data de 8, avem o ședință programată miercuri, pe 6 martie, deci nu suntem într-o situație de blocaj, momentan. Dar asta depinde și de ceea ce facem în următoarea ședință, respectiv de cum înțelege și primarul general să își amendeze bugetul propus.
Pentru că ceea ce noi am cerut a fost să facă un buget realist, de fapt, un buget real, pentru că el nu a prins în buget datoriile pe care noi le avem, de fapt, cheltuielile pe care le avem cu subvenția din zona de termie și din zona de transport public.
Ele nu au fost evidențiate, sunt la nivel de 1 miliard de lei fiecare. Primarul general a prins puțin din ele, sperând că le va majora ulterior, că le va rostogoli din anumite venituri sau în cazul în care vom primi mai mulți bani de la bugetul de stat. Asta i-am reproșat primarului, că nu putem ieși și declara public că am plătit datoriile curente, acum s-au transformat din datorii în datorii curente.
Păi, să spunem că am plătit datoriile curente, e normal, că doar de aceia le-a bugetat, să le plătim. Sigur că au fost bani pentru că nu au fost investiții. De acolo a plecat toată discuția, nu putem spune că facem investiții câtă vreme noi nu trecem datoriile. Noi nu girăm așa o minciună publică, cu care primarul general se laudă, de altfel, că a rezolvat problema datoriilor. Hai să le vedem rezolvate, să le vedem evidențiate”, ne-a declarat Andrei Badiu, liderul consilierilor PNL din Consiliul General al Primăriei Municipiului București.
Miercuri, reluarea votului pe bugetul Capitalei pe 2024
”Pregătim un amendament consolidat prin care să amendăm proiectul primarului general, are posibilitatea să și-l amendeze și singur. Cu siguranță vor veni amendamente și din partea PSD-ului și să vedem cum va ieși acest buget. (...) Suntem în această zonă de divergență pentru că noi nu putem să împărțim banii. De fapt, noi împărțim niște bani pe care nu îi avem la dispoziție. Ne mințim singuri.
Asta l-am și întrebat pe primarul general: Cum suntem în situația prin care nu evidențiem datoria, iar pe de altă parte avem, pe partea de execuție, în mod real, o execuție dezastruoasă pe tot ce am finanțat la nivel de investiții. Apoi îmi veți spune că luăm de la investiții și plătim subvenția. Dar sub nicio formă nu vrem să luăm de la investiții. Atunci, mai bine bugetăm mai puțin, dar realizăm, decât să bugetăm mult și să nu realizăm”, a mai spus Andrei Badiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News