De ce a fost USL o construcție necesară. Chirieac: Era un pericol uriaș pentru democrația din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele declarații făcute de premierul Marcel Ciolacu, în legătură cu posibilitatea unui nou USL, și a explicat de ce a fost o contrucție necesară.

"Discutăm despre acest lucru de ceva timp. Ciolacu a spus un lucru foarte important și anume că nu poate exista un nou USL pentru că acesta nu are dușmani, are doar adversari. Pe de altă parte, mă gândesc că adversarul principal pentru ambele partide, poate mai mult pentru PNL, este AUR”, a spus Niels Schnecker la România TV, duminică seara.

VEZI ȘI: "USL doi şi un sfert" și joaca în deplasare a USR. Diana Tache: S-ar putea să avem surprize şi să creeze un "glob" care să contracareze.

"Acolo era un pericol uriaș pentru democrația din România"

"Eu am înțeles altfel declarația domnului Marcel Ciolacu. Eu am înțeles că noua alianță între PNL și PSD nu va avea de-a face cu USL-ul fiindcă USL-ul s-a făcut fiindcă exista un dușman comun, anume Traian Băsescu. Asta nu înseamnă că alianța PSD-PNL nu s-ar putea face pentru dezvoltarea României de exemplu, deci pentru alt scop. În opinia mea, acesta este sensul spuselor premierului.

Au fost situații în care România nu s-a dezvoltat. A fost 2020-2021, alianța aceea PNL-USR, unde n-ai avut de-a face cu dezvoltarea, ci cu haosul și scrâșnirea dinților. În privința dușmanului comun, numai o majoritate largă poate împinge România înainte, mai ales cu toate probleme care sunt acum și cu deciziile în opinia mea insuficient analizate privind mărirea taxelor și impozitelor.

VEZI ȘI: Liste comune PSD-PNL la alegerile din 2024. Marcel Ciolacu: Putem veni cu un program de ţară şi cu o abordare comună.

Dar în privința dușmanului Traian Băsescu, acesta nu era dușmanul lui Crin Antonescu și Victor Ponta. Acolo era un pericol uriaș pentru democrația din România. USL, din această cauză, a fost o construcție absolut necesară. Acolo, statul paralel începuse să taie și să spânzure exact ca Securitatea. Numai că, dacă Securitatea era condamnată la Europa Liberă, la Vocea Americii, și foarte bine – aici (n.r., în mandatele lui Băsescu) Occidentul intoxicat. De multe ori s-a considerat că lupta împotriva corupției era reală, dar de multe ori era doar o vânătoare politică. Și asta a fost, spre deosebire de noul DNA care nu mai e așa”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac.

"USL-ul își făcuse treaba"

"La vremea respectivă, toată puterea era strânsă în mâna lui Traian Băsescu. USL-ul își făcuse treaba, inclusiv punând România pe trend crescător după criza din 2008-2009. Într-adevăr, Eduard Hellvig a decuplat monstruoasa coaliție între Parchet și Înalta Curte și SRI, încălcând Constituția la vremea respectivă. Nu era doar o dușmănie cu Traian Băsescu, era în pericol democrația în această țară”, a adăugat Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel