De ce a devenit mai întunecată Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
De ce a devenit mai întunecată Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele / Foto: Pixabay
De ce a devenit mai întunecată Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele / Foto: Pixabay
Oamenii de știință cred că au descoperit de ce Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare stele, a devenit mai întunecată.

Oamenii de știință cred că au rezolvat misterul din spatele motivului pentru care una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer a devenit brusc vizibil mai întunecată.

Betelgeuse, o supergigantă roșie, situată în constelația Orionului, a pierdut mai mult de două treimi din strălucirea sa, provocând temeri că steaua ar fi ajuns la sfârșitul vieții sale și ar putea fi pe punctul de a exploda, scrie Sky News.

Astronomii au rămas nedumeriți de această descoperire, supranumită „marea estompare” la sfârșitul anului 2019, dar o echipă internațională de cercetători consideră acum că un nor de praf de stele a fost responsabil de faptul că steaua nu mai strălucește la fel de puternic.

 

Cum au ajuns cercetătorii la această concluzie

Echipa de cercetători a ajuns la această concluzie după ce a analizat mai multe imagini ale stelei Betelgeuse realizate de-a lungul anilor folosind un telescop special al Obervatorului European SUdic (ESO), aflat în Chile.

Miguel Montarges, cel care a condus acest proiect, a declarat că este o premieră faptul că oamenii de știință pot observa schimbarea apariției unei stele în timp real.

„Am asistat direct la formarea așa-numitului praf de stele.”, a spus Miguel Montarges.

Estomparea Betelgeuse, care se află la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ, a durat doar câteva luni înainte ca steaua să revină la nivelul său normal de iluminare ,în aprilie 2020.

Călătorie în spațiu cu Jeff Bezos

Un bogat şi fericit câştigător a plătit 28 de milioane de dolari pentru un loc scos la licitaţie pentru a-l însoţi pe Jeff Bezos în primul zbor de turism spaţial al societăţii Blue Origin, care se va desfăşura pe 20 iulie, relatează AFP.

Câştigătorul i-a depăşit cu miza sa pe cei circa 20 de concurenţi la licitaţia finală online ce a durat mai puţin de 10 minute. Procesul licitaţiei a început în luna mai, cu mize care au atins joi 4,8 milioane de dolari. Acesta a fost sâmbătă preţul de pornire pentru vânzarea locului ce va fi ocupat alături de alte trei, pe care vor sta fondatorul Amazon, fratele său, Mark, şi încă un turist spaţial a cărui identitate nu a fost dezvăluită.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel