Data actualizării:
Data publicării:

De ce a câștigat foarte mult muncitorul român în construcții, peste hotare. Bulai: La urma urmei, ce pot să îmi permit?

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sociologul Alfred Bulai a explicat de ce a câștigat muncitorul român în construcții sume frumoase, peste hotare.

"Atenţie! Tu ai prăbuşit economia, industria în special, şi o mare parte din specialişti nu mai aveau unde să lucreze și încercau să plece în altă parte. Pe de altă parte, este şi aici o vrăjeală ideologică de ne place nouă să o spunem. Băi, nu erau super-calificați, să nu exagerăm, dar erau foarte ieftini, iniţial, se mulţumeau cu foarte puţin... Uite, dau mereu exemplul ăsta... De ce a câștigat foarte mult în construcții muncitorul român, în Spania, în Italia şi în alte ţări... Mai întâi pentru că, real, - asta e fază reală - 4-5 oameni construiau case în Spania de la groapă la finisaje. Toţi cei patru oameni făceau tot, electric. Tot! Mai la negru.

"La urma urmei, ce pot să îmi permit?"

Atenţie! Era mai ieftin? Da. Patru oameni făceau tot. O firmă care e antreprenor de case foloseşte zeci de firme care produc geamuri, finisaje, zidarii sunt zidari, electrica este electrică. În loc să folosești zece firme, ai o singură grupă de muncitori. E mai ieftin? Da. Sunt foarte calificaţi? Asta nu este chiar aşa. Ori pui parchet, ori pui linoleum, ori pui gaze, nu poate să fie... mai strâmbă scara, mai... Dar atenţie, dacă e de trei ori mai puţin preţul... Ia mai gândeşte-te şi tu, că, la urma urmei, ce pot să îmi permit?

A existat o expertiză minimală care există evident. Trebuie să luăm în calcul că românul care a plecat în străinătate s-a profesionalizat acolo, pentru că a avut acces la aparate şi instrumente. Adică, nu mai e cu mistria, cu bolobocul. Omul s-a pus la punct. Ştiu o echipă de muncitori veniți din Italia. Au stat zece ani în Italia şi au venit în România pentru că e mai ok, câştigă mai bine. Dar în două zile îţi făceau tencuială şi tot în casă, că nu era cu trafaletul, erau cu aparate", a spus Alfred Bulai, în emisiunea Nod îm papură, de la DCNews TV.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel