De ce a amânat Iohannis rotativa. Chirieac: Ciolacu nu a cedat ordinului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook  Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat de ce a amânat Klaus Iohannis rotativa guvernamentală.

De ce a amânat Klaus Iohannis rotativa

"Este foarte simplu! S-a întâmplat un lucru foarte clar. Domnul preşedinte Marcel Ciolacu nu a cedat ordinului domnului Klaus Iohannis, acela pe care l-a transmis marţi - că, până pe 30 mai, se instalează complet noul Guvern şi că totul se desfăşoară "sticlă". Vedeţi că, în toată această perioadă, singurul care nu s-a pronunţat în niciun fel a fost Marcel Ciolacu. Domnul Iohannis s-a pronunţat, domnul Ciucă s-a pronunţat cu totul. Cel care nu a dat nicio declaraţie publică, până astăzi de dimineaţă, la ora 9, a fost Marcel Ciolacu", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

"Aceasta a fost dorinţa preşedintelui Klaus Iohannis. Pentru prima dată, Marcel Ciolacu nu a îndeplinit dorinţa - şi ce dorinţă avea domnul Klaus Iohannis! -, să fie gata noul Guvern până pe 30 mai", a mai spus analistul politic.

Vezi și: Liderii coaliţiei, declaraţii înainte de şedinţa de Guvern. Nicolae Ciucă nu îşi depune mandatul: Îmi asum în continuare responsabilitatea ca premier

Ce le-ar fi spus Klaus Iohannis liderilor PNL, la Vila Lac

"Nicolae Ciuca să meargă la Senat pentru că de acolo are o rampă de lansare. În Guvern, nu trebuie să intre greii partidului, ci trebuie o garnitură nouă de miniştri tineri care pot fi sacrificaţi. UDMR să nu se mai regăsească în Guvern", le-ar fi spus Klaus Iohannis liderilor PNL, în ședința de joi, de la Vila Lac.

"În momentul ăsta, situaţia economică a României este atât de gravă încât cine vine în acest Guvern va suferi mari pierderi de imagine. Altminteri, totuşi, pe greii partidului nu îi văd în Guvern", a punctat Bogdan Chirieac.

"Klaus Iohannis a dorit ca Marcel Ciolacu să preia funcţia de premier şi să fie gata Guvernul până pe 30 mai. Marcel Ciolacu nu a achiesat la dorinţa preşedintelui, că altfel aveam rotativă", a adăugat analistul politc.

Ce spunea, ieri, președintele

"Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Acum, sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile.

Nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un guvern care garantează stabilitatea guvernării şi a României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei.

În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. Este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele, până se găseşte o soluție. Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Sunt proceduri complicate", a spus Klaus Iohannis.

Vezi și: Rotația guvernamentală să se desfășoare sticlă. Klaus Iohannis anunță că totul va fi gata până-n 30 mai/ Mesaj și pentru profesori

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel