Urmărește emisiunea live
"De când sunt sancțiunile, am început să trăim mai bine". Vlogger român, după o lună în Rusia: "Nu cred că ar trebui să judecăm"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Vloggerul Cosmin Avram a petrecut 30 de zile în Rusia, revenind cu mai multe concluzii, în urma discuțiilor cu oamenii de acolo și situațiile întâlnite.

"Am ajuns acum aproape o lună de zile în Moscova. Am avut șansa să vorbesc cu foarte multe persoane, mulți dintre ei români, moldoveni, iar în momentul în care am adus acest subiect în discuție, părerile sunt împărțite. Foarte mulți spun că nu. Brandurile mari nu au plecat din Rusia, ele încă activează aici. Pe de altă parte, sunt și persoane care spun că da, au părăsit țara. Ei bine, în acest clip vom vedea cum sau lucrurile cu adevărat. Vom merge la ușa brand-urilor. Batem la ușă, vedem dacă ne deschid sau nu”, a spus Cosmin Avram.

"Companiile mari, brand-urile mari sunt afectate. Unele au fost nevoite să-și închidă activitatea, altele să-și schimbe proprietarii. Sistemul swift a fost blocat. Așadar, cardurile Master card și Visa funcționează în Rusia doar dacă au fost emise de o bancă din Rusia. În momentul în care ai părăsit țara, nu mai funcționează. Același lucru se întâmplă și în cazul nostru”, a povestit vloggerul.

"Nu poți intra nicăieri fără să treci prin controlul de securitate"

Vloggerul a trecut printr-un dispozitiv care detectează metalele, la intrarea într-un centru comercial mare aflat în fața Kremlinului.

"Sunt peste tot oameni care supraveghează, doar că oamenii sunt liniștiți, dacă îți vezi de treaba ta, nu au nimic cu tine. Și aici același control de securitate. Pur și simplu nu poți intra nicăieri în acest oraș fără să treci printr-un astfel de control de securitate, fie că vorbim despre metrou sau centru comercial”, a explicat el.

Ce spun românii/moldovenii din Rusia

"De când sunt sancțiunile, am început să trăim mai bine. Multe produse rusești au luat loc produselor de import. (...) 1.800 de sancțiuni au fost împotriva Rusiei. Tare multe branduri au plecat din Rusia. Au plecat branduri de mașini - Volkswagen, Audi - toți au plecat, dar noi n-am simțit”, a spus unul dintre ei.

"Ca o concluzie, după 30 de zile în Rusia, pot spune că oamenii, mare parte din oameni, într-adevăr, sunt cenzurați. Cel puțin aceasta este părerea mea. Sunt puțin rupți de lucrurile care se petrec în afara Rusiei, atât online, cât și offline. (...) Nu tot ce se întâmplă în afara Rusiei este bun, cum nu tot ce se întâmplă în interiorul Rusiei este bun. Ideea este că propaganda funcționează. Oamenii de aici primesc anumite informații, cei din Europa, din America primesc alte informații, iar adevărul este întotdeauna undeva la mijloc”, a spus Cosmin Avram.

"Nu cred că ar trebui să judecăm"

Vloggerul crede că nu trebuie să dăm vina pe oamenii simpli pentru războiul din Ucraina. 

"Oamenii simpli, oamenii în general nu sunt vinovați de acest lucru, pentru că ei atât știu, atât cunosc. Nu sunt de acord cu ceea ce face Rusia, am spus asta și în Ucraina, repet, dar din câte văd, foarte multe persoane mă fac fac pro-rus. Când am fost în Ucraina, eram pro-american și tot așa. Din punctul meu de vedere, oamenii simpli nu au nicio vină. Nu cred că ar trebui să judecăm un popor după acțiunile câtorva oameni. Nu mi se pare corect, dar asta este viața, așa funcționează omenirea din câte se pare. Trist, dar adevărat”, a mai povestit el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel