De când începe să curgă termenul de preaviz în cazul concedierilor. Decizia ÎCCJ, obligatorie pentru toate instanțele
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
ÎCCJ a admis recursul Avocatului Poporului legat de termenul de preaviz. Când începe și când se termină preavizul.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul Avocatului Poporului, în privința intrării în vigoare a preavizului în cazul încetării contractului de muncă. Astfel, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării de preaviz și se împlinește în ultima zi a termenului, conform Agerpres.

ÎCCJ a fost sesizată de Avocatul Poporului cu problema de drept referitoare la modalitatea de calcul al termenului de preaviz, întrucât instanțele de judecată nu au avut un punct de vedere unitar în ceea ce privește această chestiune.

Astfel, s-a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii (RIL) referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art.75, alin.(1) și art. 278, alin.(1) din Codul Muncii, raportate la prevederile art. 2553, alin. (1) din Codul civil și ale art. 181, alin. (1), pct. 2 și alin.(2) din Codul de procedură civilă având ca obiect modalitatea de calcul al termenului de preaviz, în sensul de a se stabili modalitatea de calcul al termenului de preaviz, respectiv dacă acesta include sau nu și ziua în care a fost comunicată notificarea privind încetarea contractului individual de muncă, respectiv ziua în care s-a împlinit termenul.

”Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că: în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art.75 alin.(1) și art.278 alin.(1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz și se împlinește în ultima zi a termenului, dispozițiile art.181 alin.(1) pct.2 și alin.(2) din Codul de procedură civilă, precum și cele ale art.2553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art.517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată în decizia Instanței supreme, care este obligatorie pentru toate instanțele din țară.

Potrivit Codului Muncii, conform art 75, ”persoanele concediate în temeiul art 61 lit. c) și d), al art. 65 și 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai muc de 20 de zile lucrătoare”, de asemenea, fac excepție de la prevederile aliniatului 1 ale articolului menționat ”persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă”.

Citește și: Decizia ÎCCJ care dă peste cap ”secretul bancar”. În ce condiții se permite accesul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel