Data publicării:

David Cameron revine în politică. Fostul premier al Marii Britanii, numit ministru de Externe în cabinetul lui Rishi Sunak

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul prim-ministru britanic David Cameron s-a întors în guvern în calitate de ministru de externe sub conducerea lui Rishi Sunak, într-o mișcare surprinzătoare menită, probabil, să revitalizeze perspectivele Partidului Conservator.

În vârstă de 57 de ani, Cameron a fost la conducerea guvernului britanic între 2010 și 2016, perioadă în care și-a dat demisia în urma rezultatului referendumului în care britanicii au votat pentru Brexit, adică ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Rishi Sunak l-a numit pe Cameron în funcția de șef al diplomației britanice în cadrul unei remanieri guvernamentale ample, declanșate luni, odată cu demiterea ministrului de interne Suella Braverman, scrie The Guardian.

Această remaniere era anticipată de câteva săptămâni, în contextul în care Sunak, care este premier de puțin peste un an, încearcă să-și revitalizeze guvernul și să se pregătească pentru alegerile legislative ce vor avea loc anul viitor sau cel târziu în ianuarie 2025. Partidul Conservator, aflat la guvernare de aproape 14 ani, se confruntă cu o distanță semnificativă în sondaje față de Partidul Laburist.

Evenimentele s-au desfășurat rapid săptămâna trecută, când ministrul de interne a criticat poliția londoneză într-un articol din Times pentru autorizarea unui marș propalestinian desfășurat sâmbătă. Articolul nu a primit aprobarea din partea Downing Street, în contradicție cu regulile obișnuite.

Comentariile ministrului au fost considerate a afecta independența operațională a poliției și au adăugat la o serie de controverse stârnite în ultimele luni de Suella Braverman, o politiciană cu poziții extrem de dreapta. Ea a descris sosirea refugiaților drept „invazie”, a vorbit despre un „uragan” migrator și recent a afirmat că persoanele fără adăpost dorm în corturi ca parte a unui „mod de viață ales”.

Demiterea acestei politiciene din aripa dreaptă, angajată în mod deliberat în "războaie" culturale, prezintă riscul de a provoca tulburări în rândul conservatorilor și de a adânci diviziunile, cu unii deputați care o susțin amenințând deja că vor demisiona dacă Braverman părăsește guvernul.

Cameron, cunoscut ca un politician moderat, a preluat portofoliul afacerilor externe după ce Sunak l-a ales pe actualul ministru de externe britanic, James Cleverly, să o înlocuiască pe Braverman în cabinetul de interne.

Cleverly a ocupat funcția de ministru de externe al Marii Britanii începând din septembrie anul trecut, când a fost numit în guvernul condus de Liz Truss. După demisia acesteia, survenită la doar 45 de zile de la preluarea mandatului, Cleverly a fost menținut în cabinetul noului premier Sunak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel