Data publicării:

David Cameron a avertizat ONU cu privire la consecințele retragerii sprijinului acordat Ucrainei 

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Ministrul de externe al Marii Britanii a vorbit în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, în contextul îndeplinirii a doi ani de la invazia din Ucraina.

Ministrul de externe al Marii Britanii a vorbit în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, în contextul îndeplinirii a doi ani de la invazia din Ucraina.

Lordul Cameron a declarat: "După doi ani, recunosc că unii vor să se regândească. Există un sentiment de oboseală, există alte probleme, un compromis ar putea părea atractiv".

"Dar acest lucru este greșit. Trebuie să recunoaștem costul renunțării. Putin a declarat că nu va exista pace până când obiectivele Rusiei nu vor fi atinse, iar în interviul său recent a evitat cu grijă să confirme că este mulțumit de terenurile confiscate Ucrainei în prezent", a mai spus Cameron.

"Acesta nu este un om care caută compromisul - mai degrabă, este un bătăuș neo-imperialist care crede că puterea are dreptate", afirmă David Cameron.

El a adăugat că, dacă președintele Putin ar fi reușit "să obțină un fel de victorie, ar fi avut de suferit și restul lumii".

Cameron și-a început discursul spunând că a avertizat despre pericolele lui Vladimir Putin în 2008, când era liderul opoziției, iar trupele rusești au intrat în Osetia de Sud din Georgia. A vorbit despre faptul că era prim-ministru în 2014, când "omuleții verzi" ai lui Putin au intrat în Crimeea.

"Am spus că, dacă nu îi ținem piept lui Putin, se va întoarce pentru mai mult"

"Am spus că, dacă nu îi ținem piept lui Putin, se va întoarce pentru mai mult", a declarat ministrul de externe britanic la ONU.

"Acum, după ce a încercat și a eșuat să cucerească toată Ucraina, lecția acestei istorii este clară. Dacă nu îi ținem piept lui Putin, el se va întoarce pentru mai mult. Lumea a început să se trezească așa cum trebuie la amenințarea lui Putin", declară ministrul David Cameron.

Acesta a continuat criticând "pretenția anistorică" a liderului rus că existența Ucrainei "este antirusă".

"Afirmația sa contravine principiului autodeterminării - Unul dintre fundamentele Națiunilor Unite", spune Cameron.

Ministrul de externe a criticat afirmațiile rusești potrivit cărora națiunile occidentale "vor cumva să dezmembreze Rusia" - o "minciună centrală" în conflict, în timp ce el și alți lideri au petrecut ani de zile încercând să construiască relații cu Moscova.

"Am făcut acest lucru pentru că noi credem profund că o Rusie sigură, stabilă, în pace cu vecinii săi, este în interesul nostru și al lumii", a spus el.

"Este o tragedie că Putin preferă să se întoarcă în secolul al nouălea pentru a justifica agresiunea, în loc să accepte această ofertă de a urma o cale diferită", a afirmat David Cameron.

Secretarul a continuat să explice de ce crede că "trebuie să rămânem puternici".

O "victorie" în Ucraina pentru Putin "nu s-ar termina aici".

"Putin ar putea cu ușurință să-și aplice denaturările istoriei în altă parte, cum ar fi Moldova sau statele baltice, iar alții vor fi încurajați să se întoarcă la luptă atunci când le convine", a spus Lordul Cameron.

"Nicio țară cu un vecin mare și agresiv nu ar fi în siguranță", a concluzionat Lord David Cameron, ministrul de externe al Regatului Unit, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel