Data publicării:

Reuters: Daune minore la nava lovită de un proiectil în apropierea coastei Hodeidah din Yemen

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Comerciantul a confirmat siguranța navei, deși nu a dorit să ofere informații suplimentare.

O navă de marfă din Marea Roșie a suferit daune minore după ce a fost lovită de un proiectil în timp ce naviga în apropierea coastei Hodeidah din Yemen, a declarat marți Agenția pentru Operațiuni Maritime Comerciale a Regatului Unit (UKMTO) și firma britanică de securitate maritimă Ambrey.

Nava, situată la 57 de mile marine vest de Hodeidah, a raportat că un proiectil a fost tras în partea de babord și că o mică ambarcațiune a fost observată. Proiectilul a trecut peste punte și a provocat daune ușoare ferestrelor cabinei de comandă, potrivit notei UKMTO, primită după raportarea incidentului, puțin după miezul nopții marți.

Ambrey a declarat că o navă de marfă cu pavilion din Barbados, deținută de o companie britanică, a suferit daune din cauza unei drone  în timp ce naviga spre sud-est prin Marea Roșie. Nu s-au raportat răniri, nava a efectuat manevre evazive și a continuat călătoria, a mai spus Ambrey.

Grupul Houthi din Yemen, aliniat cu Iranul, a vizat nave comerciale cu drone și rachete în Marea Roșie începând cu mijlocul lunii noiembrie, în ceea ce ei descriu drept acte de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.

Nu au existat comentarii imediate în media controlată de Houthi cu privire la incidentul cu drona.

O navă numită Morning Tide se potrivește descrierii navei de marfă. Proprietarul Morning Tide, firma britanică Furadino Shipping, a declarat Reuters că nava navighează în prezent fără probleme, dar nu a oferit informații suplimentare.

Datele de urmărire a navelor de la LSEG arată că Morning Tide naviga în josul Mării Roșii după ce a trecut prin Canalul Suez vineri. Cea mai recentă semnalizare o arată că părăsește Marea Roșie prin strâmtoarea Bab al-Mandab.

Atacurile din Marea Roșie au perturbat transportul maritim la nivel global și au determinat firmele să-și schimbe rutele către călătorii mai lungi și mai costisitoare în jurul Africii de sud, alimentând temerile că războiul dintre Israel și Hamas ar putea duce la destabilizarea întregului Orient Mijlociu.

Cu o lună în urmă, Statele Unite și Marea Britanie au început să lovească ținte Houthi în Yemen, ca represalii pentru lunile de atacuri asupra transporturilor în Marea Roșie.

Forțele militare americane au declarat că au efectuat luni după-amiază, în timpul zonei orare din Yemen, un atac în autoapărare împotriva a două vehicule marine fără echipaj, pline de explozibili, ale Houthi, pe care le-au considerat o amenințare iminentă pentru navele marine și comerciale ale SUA din regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel