Datorită performanței economice, guvernul Ungariei alocă o primă de 80.000 de forinți fiecărui pensionar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Datorită performanței economice, guvernul Ungariei alocă o primă de 80.000 de forinți fiecărui pensionar  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Datorită performanței economice, guvernul Ungariei alocă o primă de 80.000 de forinți fiecărui pensionar / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Guvernul lui Viktor Orban a decis alocarea unei prime de 80.000 de forinți, aproximativ 1.100 de lei, fiecărui pensionar din Ungaria.

Fiecare pensionar din Ungaria va primi o primă de pensie a cărei valoare va fi aceeaşi pentru toată lumea, de 80 000 de forinţi (1100 lei), sumele urmând să fie plătite la finalul lunii noiembrie, a anunţat prim-ministrul ungar Viktor Orbán, vineri, la emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" a postului public ungar Radio Kossuth.

Şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că din cauza legii pensiilor, 435 000 de oameni ar fi trebuit să primească o primă mai mică, însă datorită performanţei economiei, Guvernul Ungariei poate achita tuturor suma de 80 000 de forinţi.

Deoarece rata inflaţiei este mai mare decât cea preconizată la începutul anului, iar până la data de 1 iulie pensionarilor li s-a acordat doar jumătate din compensaţia pentru inflaţie, pensiile trebuie ajustate şi din cauza inflaţiei din cea de-a doua parte a anului, care a fost mai mare decât cea aşteptată, a adăugat premierul. De aceea, numeroşi pensionari vor primi şi o ajustare – în plus faţă de prima de 80 000 de forinţi – asta însemnând în total o sumă de peste 100 000 de forinţi (1370 de lei).

Familiile care cresc copii vor primi impozitele înapoi

Viktor Orbán a confirmat că avansul economiei ungare de 5,5% – pe care guvernul l-a stabilit ca fiind necesar pentru ca familiilor care cresc copii să li se restituie impozitul pe venit – va fi cu siguranţă realizată. Astfel, până la mijlocul lunii februarie, 1 900 000 de persoane care cresc copii vor recupera impozitul pe venit pe care l-au achitat anul acesta.

Despre acordul de achiziţionare de gaze încheiat cu Rusia, premierul a subliniat că cel realizat recent pentru următorii 15 ani a fost încheiat la un preţ ceva mai mic decât acordul anterior pe termen lung, şi asta în condiţiile în care preţurile cresc în întreaga lume. Aceasta este o mare realizare, meritele fiind ale Ministerului de Externe şi ale delegaţiei de negociere. Potrivit lui Orbán, şi ruşii au fost corecţi, astfel s-a reuşit încheierea unui acord demn de nişte parteneri de încredere, un acord care respectă punctele de vedere ale fiecăruia. Avem nevoie de gaze, aceasta este realitatea, prin urmare, criticile politice faţă de Rusia şi problema aprovizionării cu energie şi a securităţii energetice nu trebuie amestecate, a afirmat Viktor Orbán.

Cu privire la faptul că Ucraina a criticat acordul dintre Ungaria şi Rusia, prim-ministrul maghiar a spus că din păcate, Ungaria nu poate lua în considerare punctul de vedere al Ucrainei. “Eu respect Ucraina şi doresc mult succes poporului ucrainean, însă în ceea ce priveşte gazele naturale, trebuie să avem în vedere interesul poporului maghiar, nu interesul poporului ucrainean”, a declarat Orbán (citește AICI).

În privinţa epidemiei, premierul a confirmat faptul că guvernul s-a pregătit pentru cel de-al patrulea val şi a acumulat 17 milioane de doze de vaccin. El a subliniat că nu vaccinarea reprezintă un risc, ci nevaccinarea, scrie Hirado.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel