Data publicării:

Datoriile de război ale Germaniei către Polanda reprezintă un „subiect închis”, afirmă ministrul de Externe polonez

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
„Germania recunoaște că are o datorie morală față de Polonia, ne străduim să ne asigurăm că acest sentiment de vinovăție găsește expresie materială”, afirmă Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe polonez.

Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat joi că problema primirii unor reparații din partea Germaniei pentru daunele suferite de Polonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost închisă.

„Germania recunoaște că are o datorie morală față de Polonia. Ne străduim să ne asigurăm că acest sentiment de vinovăție găsește expresie materială. Deoarece (partidul de opoziție și anterior aflat la putere Lege și Justiție) PiS nu a rezolvat nimic timp de opt ani, credem că acum trebuie să lăsăm Germania să descopere cum să restaureze ordinea morală, să restabilească sentimentul polonezilor că germanilor le pare rău și vor să facă ceva în privința aceasta”, a declarat Sikorski la televiziunea publică TVP Info, notează și AA.com.

Guvernul PiS a cerut 1,3 trilioane de dolari în reparații

Sikorski a declarat că Polonia a „primit deja reparații în tratatul de la Potsdam de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”.

„Am încheiat acest război rece inutil cu instituțiile europene, cu Germania, din cauza căruia nu putem cheltui bani din Planul Național de Reconstrucție ca celelalte țări”, a spus Sikorski, referindu-se la reactivarea formatului Triunghiului de la Weimar.

A subliniat că „Polonia are nevoie de bani din Planul Național de Redresare (KPO) pentru a finaliza modernizarea noastră, care a fost deja drastic întârziată”.

Săptămâna trecută, Sikorski a acordat un interviu săptămânalului german Der Spiegel despre problema reparațiilor de război din partea Germaniei. „Acesta este un subiect important pentru noi”, a declarat Sikorski. „Polonia a fost victimă a celui de-al Doilea Război Mondial de două ori: din partea germană și când trupele sovietice ne-au impus comunismul.”

Compensația ar putea consta în „reconstrucția de către germani a unuia dintre clădirile distruse din Varșovia, poate Palatul Saxon. Germania ar putea finanța, de asemenea, îngrijirile medicale pentru supraviețuitori sau să investească în capacitățile noastre de apărare pentru a ne putea apăra împreună împotriva lui Putin”, a spus el.

După publicarea comentariilor lui Sikorski, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat: „Nu există limite pentru responsabilitatea Germaniei, munca pentru comemorare și reconciliere cu Polonia.” „În același timp, poziția Guvernului Federal, cunoscută de ani de zile, este că, în opinia noastră, problema reparațiilor este închisă”, a adăugat.

Mai devreme în această săptămână, Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a acuzat Germania de o „atitudine rasistă” față de polonezi în ceea ce privește reparațiile. „Germania nu și-a schimbat relațiile cu polonezii, iar prim-ministrul Donald Tusk este în serviciul Germaniei”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel