Data publicării:

Datorie către frații Micula. Adrian Câciu: Precedente deosebit de periculoase. România în incapacitate de plată

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Economie
WhatsApp
ROMATSA
ROMATSA

Adrian Câciu trage un semnal de alarmă cu privire la datoria pe care trebuie să o plătească statul român către frații Micula. Economistul este de părere că se nasc două ”precedente deosebit de periculoase”, unul dintre ele fiind că România ar putea intra în incapacitate temporară de plată. 

”Despre situația datoriei către frații Micula se știa și la adoptarea celei de-a doua rectificări. Se știau variantele și se știau termenele. Sau ar fi trebuit să se știe pentru că asta înseamnă să faci analiza pe toate elementele de rectificat. Sa ai impactul și decizia de oportunitate.

Dacă era o chestiune arzătoare, banii trebuiau prevăzuți din acel moment în buget. Nu poți veni în fiecare clipa sa schimbi un buget, indiferent ce cheltuieli neprevazute apar. În cazul de față nici măcar nu suntem in ipoteza unei cheltuieli neprevazute ci a unei volatilități în decizie. Care generează o cheltuiala.

Cum spuneam într-o postare anterioară, legile fiscale nu permit mai mult de doua rectificări într-un an și în nici un caz după 30 noiembrie. Probabil, cum suntem deja obișnuiți de la a doua rectificare, Guvernul își va da derogare de la prevederile legislației fiscale-bugetare și va face o noua rectificare.

Se nasc două precedente deosebit de periculoase

 

1. Plata sumei către frații Micula naște un precedent extrem de periculos, mai ales ca sunt multe alte sume pentru care statul este executat silit. Posibil sa fie miliarde de euro în total, dacă ma gândesc numai la despăgubirile din proprietăți, cele de la transporturi sau cele gen Roșia Montana. Prin crearea precedentului de acum, toți vor invoca acest act și vor câștiga executarea imediata a sumelor. Riscul este major și poate aduce România în incapacitate temporara de plata.


2. Derogarea de la legislația fiscal-bugetară face ca aceasta legislație care trebuia sa fie garantul respectării Tratatului Fiscal European sa nu mai aibă nici o valoare. Orice Guvern poate deroga de la prevederile acestei legislații. Se produce astfel o disoluție normativa, colegii juriști știu mai bine sa explice. Pe picior! Nu pe un picior de plai ci, pe picior! Atât!”, precizează economistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook. 

VEZI ȘI: Rectificare bugetară: Cîțu: Sunt într-o situaţie disperată!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel