Datoria publică mondială, la cel mai ridicat nivel atins vreodată. FMI avertizează
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Fondul Monetar Internațional susține că reducerea prea curând a cheltuielilor ar putea pune în pericol relansarea.

Datoria publică mondială va urca în acest an până la cel mai ridicat nivel atins vreodată, 101,5% din Produsul Intern Brut mondial, depăşind vârful atins la sfârşitul cel de-al doilea război mondial, subliniază responsabilii Fondului Monetar Internaţional într-un articol publicat vineri pe blogul instituţiei, informează AFP, scrie Agerpres. 

Cu toate acestea, Gita Gopinath şi Vitor Gaspar, economistul şef respectiv directorul Departamentului de finanţe publice de la FMI, estimează că guvernele ar trebui să nu reducă prea rapid chletuielile în favoarea economiei, cu riscul de a afecta relansarea.

"În condiţiile în care traiectoria datoriei publice ar putea continua să crească, o înăsprire bugetară prea precoce prezintă un risc şi mai mare de a deraia relansarea, cu costuri fiscale viitoare şi mai mari", scriu responsabilii FMI. Aceştia subliniază că ecuaţia este cu atât mai dificilă cu cât guvernele trebuie să stimuleze durabil economiile lor lovite de criza sanitară, fără ca datoria lor să devină nesustenabilă.

Cheltuieli bugetare 



În acest sens, responsabilii FMI invită la cheltuieli bugetare atâta timp cât pandemia nu s-a terminat dar să ţină cont de incertitudinea din jurul capacităţii ţării de a reveni la un nivel suportabil al datoriei.

În total, guvernele din întreaga lume au cheltuit aproape 11.000 de miliarde de dolari sub formă de ajutoare pentru gospodării şi companii afectate de paralizia economică rezultată din carantina introdusă pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Pentru moment, "numeroase guverne profită de costurile împrumuturilor care sunt la cel mai redus nivel din istorie" iar ratele dobânzilor ar urma să rămână la aceste niveluri pentru "o perioadă mai lungă de timp", subliniază responsabilii FMI.

"Având în vedere că economiile ar urma să evolueze sub potenţialul lor pentru o anumită perioadă de timp, presiunile inflaţioniste vor rămâne moderate, la fel ca şi necesitatea pentru băncile centrale de a majora dobânzile", spun responsabilii FMI.

Stabilizare a datoriei publice mondiale



Fondul mizează pe o stabilizare a datoriei publice mondiale în 2021, cu excepţia SUA şi Chinei. Cu toate acestea, se impune o abordare prudentă. "Există o diversitate în nivelele de îndatorare şi capacităţile financiare ale ţărilor", comentează responsabilii FMI.

Pe termen mediu, oficialii FMI invită guvernele să urmeze "un plan bugetar credibil". Acesta ar putea să se bazeze pe o mai bună mobilizare a veniturilor "în special prin reducerea la maximum a evaziunii fiscale" sau prin introducerea unei taxări mai mari a carbonului. O altă idee avansată este reducerea cheltuielilor în special prin eliminarea subvenţiilor acordate combustibililor fosili, FMI militând, la fel ca şi alţi actori, pentru o relansare economică verde. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel