Data publicării:

Datoria Greciei, mai mare ca cele ale României, Croației, Cehiei, Slovaciei și Ungariei la un loc

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
euro2
euro2

Grecia, o țară cu 11 milioane de locuitori, are datorii mai mari decât suma datoriilor României, Croației, Cehiei, Slovaciei și Ungariei, care împreună au 52 de milioane de locuitori.

Datoria Greciei este de 300 de miliarde de euro, iar datoriile însumate a celor 5 țări menționate reprezintă 70%, ajung la 200 de miliarde de euro.

"Statele din Europa Centrală şi de Est au datorii guvernamentale mult mai mici decât media din Uniunea Europeană sau cea din zona euro. Cu excepţia Ungariei, toate statele din regiune au reuşit să-şi menţină gradul total de îndatorare sub pragul de 60% din PIB", se arată într-o analiză a grupului austriac Erste privind influenţa gradului de îndatorare a guvernelor asupra burselor.

Analiştii grupului austriac mai arată că România, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Croaţia au 90 de milioane de locuitori în total, cu mult peste Spania (47 milioane de locuitori) sau Italia (60 milioane de locuitori).

"Dacă se adaugă Polonia, atunci suma datoriilor ajunge la 414 miliarde de euro, fiind mai mică decât obligaţiile guvernamentale ale Spaniei (661 miliarde euro) sau Italiei (1,835 miliarde de euro). Portugalia, Italia, Grecia şi Spania, cu niveluri ridicate ale datoriei guvernamentale, au înregistrat o evoluţia slabă. Prin contrast, multe ţări din Europa Centrală şi de Est care au deficite guvernamentale reduse au înregistrat o performanţă bună a pieţelor de capital", potrivit analizei Erste.

Analiştii grupului anticipează că atenţia investitorilor va continua să se concentreze pe diminuarea nivelurilor ridicate ale datoriei guvernamentale.

"La nivel global şi regional, investitorii au o abordare mai diferenţiată şi ţin cont în luarea deciziilor de gradele de îndatorare, precum şi condiţiile economice şi privind datoria fiecărui stat. În unele cazuri, nivelurile extrem de ridicate de îndatorare a guvernelor vor ţine ocupate statele destul de mult timp. Aceasta este o situaţie complexă care nu poate fi soluţionată pe termen scurt", se mai spune în analiză.

Analiştii consideră că în prezent climatul investiţional din Europa Centrală şi de Est este foarte bun şi că pieţele din regiune sunt subevaluate în continuare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel