Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului  /  Sursă: Pexels
Date guvernamentale declasificate dezvăluie un obiect interstelar care a explodat în atmosfera Pământului / Sursă: Pexels
În 2014, un obiect interstelar ar fi explodat în atmosfera Pământului, potrivit unor date guvernamentale declasificate de Comandamentul Spațial al SUA (USSC).

O minge de foc care a luminat cerul de deasupra Papua Noua Guinee, în 2014, a fost, de fapt, un obiect cu mișcare rapidă dintr-un alt sistem stelar, potrivit unui document publicat recent de Comandamentul Spațial al SUA (USSC).

Obiectul, un meteorit mic cu o dimensiune de aproape jumătate de metru s-a izbit în atmosfera Pământului la 8 ianuarie 2014, după ce a călătorit prin spațiu cu peste 130.000 mph (210.000 km/h) - o viteză care depășește cu mult viteza medie a meteoriților care orbitează în interiorul sistemului solar, conform unui studiu din 2019 al obiectului publicat în baza de date preprint arXiv.

Studiul din 2019 a susținut că viteza micului meteorit, împreună cu traiectoria orbitei sale, a dovedit cu o certitudine de 99% că obiectul își are originea cu mult dincolo de sistemul nostru solar – posibil „în interiorul adânc al unui sistem planetar sau dintr-o stea a galaxiei Calea Lactee”, au scris autorii.

Lucrarea echipei nu a fost niciodată revizuită de colegi sau publicată într-un jurnal științific, deoarece unele dintre datele necesare pentru a verifica calculele lor au fost considerate clasificate de guvernul SUA, potrivit Vice.

USSC confirmă teoria

Acum, oamenii de știință USSC au confirmat oficial descoperirile echipei. Într-o notă din 1 martie și distribuită pe Twitter pe 6 aprilie, locotenentul general John E. Shaw, comandantul adjunct al USSC, a scris că analiza din 2019 a mingii de foc a fost „suficient de precisă pentru a confirma o traiectoria interstelară”.

Această confirmare face, retroactiv, meteorul din 2014 să fie primul obiect interstelar detectat vreodată în sistemul nostru solar, a adăugat nota.

Detectarea obiectului precede descoperirea lui 'Oumuamua - un obiect acum infam, în formă de trabuc, care se mișcă, de asemenea, mult prea repede pentru a-și avea originea în sistemul nostru solar, potrivit memo-ului USSC. Spre deosebire de meteorul din 2014, 'Oumuamua a fost detectat departe de Pământ şi iese deja din sistemul solar, conform NASA.

Amir Siraj, un astrofizician teoretic la Universitatea Harvard și autorul principal al lucrării din 2019, a declarat pentru Vice că încă intenționează să publice studiul original, astfel încât comunitatea științifică să poată relua cercetarea de unde au rămas el și colegii săi. Deoarece meteoritul s-a aprins deasupra Oceanului Pacific de Sud, este posibil ca resturi ale obiectului să fi aterizat în apă și să fi ajuns pe fundul mării, a adăugat el.

Deși localizarea acestor resturi interstelare ar putea fi o sarcină aproape imposibilă, Siraj a spus că se consultă deja cu experții cu privire la posibilitatea de a organiza o expediție pentru a le recupera. „Posibilitatea de a obține prima bucată de material interstelar este suficient de interesantă pentru a verifica acest lucru în detaliu și pentru a discuta cu toți experții lumii în expediții oceanice pentru a recupera meteoriți”, a spus Siraj pentru Vice, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel