Data la care un complet de 3 judecători al ÎCCJ se va pronunța asupra contestației privind legalitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Contestația cu privire la legalitatea rechizitoriului și a probelor din dosarul Revoluției se va judeca pe data de 14 iunie 2024, de către completul de 3 judecători al ÎCCJ.

Amintim faptul că miercuri doi judecători de la Instanţa supremă nu au căzut de acord cu privire la legalitatea rechizitoriului din dosarul "Revoluţiei" în care este acuzat Ion Iliescu. Cazul urmează a fi soluţionat prin introducerea în completul de judecată a unui al treilea judecător.

Pe data de 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât începerea judecării pe fond în dosarul 'Revoluţiei', în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. De asemenea, Instanţa a constatat atunci că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este legal.

Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dosarul a fost  repartizat în decembrie 2023 unui complet format din 2 judecători.


Conform unei informări transmise miercuri de ÎCCJ, pe data de 8 martie 2024, completul format din cei 2 judecători de la ÎCCJ a rămas în pronunţare privind contestaţiei celor trei inculpaţi, dar după trei amânări, magistraţii nu au reuşit să cadă de acord asupra unei soluţii, având opinii contrare. Prin urmare, cazul a fost repus miercuri pe rol, prin intrarea în complet a unui al 3-lea judecător.

Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situaţia în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă.

Înainte de a ajunge la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul "Revoluţiei" s-a plimbat mai mult de 4 ani între instanţele şi parchetele bucureştene, fiind invocate motive de procedură.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel