Urmărește emisiunea live
Danileț, mică-mică victorie împotriva României la CEDO. Abia a făcut rost de o pensie pe o lună
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / George Călin
Foto: Inquam Photos / George Călin
Cristi Danileț a câștigat procesul împotriva României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au decis, cu un vot de 4 la 3, că Statul Român a încălcat în cazu fostului judecător articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire. 

Urmare a sentinței, Statul este obligat să-i plătească lui Cristi Danileț suma de 5.232 de euro. 

Suma este comparabilă cu pensia lunară primită de Danileț, fostul judecător având, potrivit propriilor declarații, aproximativ 25.000 de lei pe lună.

„1. Hotărăște în unanimitate că plângerea formulată în temeiul articolului 10 din Convenție este admisibilă și că plângerea formulată în temeiul articolului 8 din Convenție este inadmisibilă;

2. Hotărăște, cu patru voturi pentru și trei împotrivă, că a avut loc o încălcare a articolului 10 din Convenție;

3. Hotărăște, cu patru voturi la trei,

(a) că statul pârât trebuie să plătească reclamantului, în contul bancar al reprezentantului său, în termen de trei luni de la data la care hotărârea devine definitivă în conformitate cu articolul 44 § 2 din Convenție, 5.232 EUR (cinci mii două sute treizeci și doi de euro), plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri și cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluționării;

(b) că, de la expirarea termenului menționat și până la efectuarea plății, se percepe o dobândă simplă pentru această sumă la o rată egală cu cea a facilității de creditare marginală a Băncii Centrale Europene aplicabilă în perioada respectivă, majorată cu trei puncte procentuale”, se arată în decizia Curții Europene a Drepturilor Omului.

Danileț a dat Statul în judecată în anul 2019, atunci când a fost sancționat pentru că a criticat, într-o postare pe Facebook, politicile PSD-ului de la vremea aceea privind statul de drept. Judecătorul a acuzat faptul că sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel