Daniela Dărăban (ACUE): Ce se află "în spatele" unei facturi. De ce au crescut prețurile / video
Autor: Andrada Oana | Publicat pe: 25 ian, 11:46
WhatsApp
ANPC: Facturile la energie vor fi mari pentru că aşa evoluează piaţa, nu pentru că furnizorii vor să fure / Fotografie creată de Burak Kebapci, de la Pexels
Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, a explicat la dezbaterea online intitulată "Criza energetică-soluții la problemele momentului", marca DC News Media Group, ce se află "în spatele" unei facturi, precizând că "furnizorul este, la rândul său, victima" contextului actual. 

"Noi primim o factură pe care vedem numele unei companii. Acea companie este furnizorul. Totuși, pe factură sunt incluse toate componentele sectorului energetic, de la producție, distribuție, transport și până la furnizare. Pentru gaze naturale, undeva la 70% din factură îl reprezintă costul furnizorului cu achiziția mărfii. Undeva spre 20 și ceva % sunt taxe, tarife, accize, TVA. Marja brută a furnizorului, în vremurile bune, aș zice că e undeva la 5%. Nu cred că în perioada aceasta întâlnim situații de genul. La energia electrică aș completa cu costul cu achiziția mărfii, ceea ce plătește furnizorul pentru a achiziționa marfa. Și este de 50-60%.", a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), la DC News TV. 

De ce au crescut prețurile

Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE, a atras apoi atenția asupra faptului că, în opinia sa, "într-un mod cumva neintenționat, dar total greșit - pentru că se pot crea în spațiul public și la nivel populației așteptări false -, se lasă impresia că prețurile au crescut din cauza furnizorilor. Furnizorul este, la rândul său, și el victima acestui context."

"În puterea furnizorului este, într-adevăr, să aplice acest cadru legislativ care dorește, de către autorități, să sprijine atât populația, cât și IMM-urile, industria... Vedem acum, prin proiectul publicat vineri în transparență decizională că se dorește o lărgire a beneficiarilor.", a precizat Daniela Dărăban. 

G Ad:

Elena Cristian, redactor-șef DC Business și moderatoarea dezbaterii, a remarcat că prin "lărgire" se înțelege că "vor beneficia tot mai mulți români de această compensare și plafonare, prin noul act normativ care este în discuție astăzi și care va fi adoptat." "Aproape toți, din câte am văzut. Nu cred că mai rămâne cineva.", a adăugat Elena Cristian. 

Daniela Dărăban a confirmat cele spuse de Elena Cristian, menționând că "din înțelegerea noastră, se dorește un număr cât mai mare de beneficiari și cred că sunt exceptați doar agenții economici mari, care intră cumva sub incidența unei alte ordonanțe, respectiv Ordonanța 81."

Urmărește dezbaterea aici 

DC News Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense, Spectacola, Astrosens, RadioDCNews și DC News TV, organizează în data de 25.01.2022, intervalul orar 11.00-14.00 dezbaterea ONLINE: "Criza energetică-soluții la problemele momentului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro