Daniel Zamfir (PSD) îl cheamă pe Ciucă să dea explicații pentru tunul dat de Virgil Popescu
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Daniel Zamfir arată spre liderul PNL, Nicolae Ciucă, subliniind că este unul dintre cei care trebuie să răspundă în cazul ”tunului” dat de Popescu de la Energie.

Daniel Zamfir (PSD) a fost ferm cu privire la răspunderea pe care o are fostul ministrul al Energiei, Virgil Popescu, după ce raportul Curții de Conturi a arătat că acesta a făcut plăți impresionante din bugetul de stat. De asemenea, el spune că o răspundere morală o are și liderul PNL, cel care era premier în perioada analizată de Curtea de Conturi, despre care Zamfir spune că l-a recompensat pe Popescu cu un mandat de europarlamentar.

”Șapte miliarde de lei, bani care ar fi trebuit să ajungă la cei care cu adevărat ar fi trebuit să beneficieze, au ajuns pe mâna unor șmecheri, din ce înțeleg din raportul Curții de Conturi. Practic este o deturnare de fonduri pentru care Virgil Popescu, categoric, trebuie să răspundă penal.

Eu am spus încă din timpul mandatului dlui Popescu că este un personaj extrem de nociv. Aduceți-vă aminte că Virgil Popescu a fost cel care a inițiat procesul de liberalizare al prețului la energie atunci când România avea încă prețurile la energie plafonate.

Public a prezentat-o că în numele pieței libere, că liberalizarea prețului la energie o să ducă la scăderea prețului, el știa foarte bine că nu se va întâmpla așa, pentru că, odată cu liberalizarea, dl Virgil Popescu a decis și închiderea unor capacități de producție. Or, nu trebuie să fii mare specialist în economie sau în energie ca să înțelegi că atunci când închizi capacități de producție, atunci când restrângi oferta, prețurile nu au cum să scadă. Ci mai degrabă cresc, pentru că ai mai puțini furnizori de energie electrică.

Dl Popescu, cât timp a fost la Ministerul Energiei, a făcut o politică, evident, în detrimentul intereselor României și a consumatorilor români. Gândiți-vă cât timp a durat până a venit cu acea schemă de plafonare, un an de zile, cel puțin, a întârziat această schemă, timp în care noi, cei de la PSD, eram în Opoziție și solicitam de fiecare dată să vină cât mai repede cu acea schemă de plafonare, care nu venea.

De ce făcea asta? Pentru că în timpul acesta, niște băieți deștepți, care erau în jurul lui Virgil Popescu încasau acele prețuri uriașe, acele prețuri umflate și România ajunsese într-o situație absolut de nedorit, care a dus la închiderea a mii de companii și sute de mii de oameni ruinați. În sfârșit, Popescu trebuie să plătească pentru asta”, a declarat, în excluisvitate pentru DC News, Daniel Zamfir.

Citește și: Reacție din PSD după „tunul” de miliarde dat de Virgil Popescu: DNA are ocazia să ne arate că își face treaba

 

”Mă aștept ca președintele Partidului Național Liberal, dl Nicolae Ciucă să aibă o reacție, pentru că dl Ciucă era prim-ministru. Dl Ciucă este președintele PNL care l-a și recompensat pe dl Popescu, pentru activitatea aceasta nemaipomenită din fruntea ministerului, cu un post de europarlamentar”, a mai spus Zamfir, subliniind că ”votul românilor a fost pentru acea listă comună, PNL - PSD. PNL a decis în forul lor de conducere să îi acorde un loc eligibil dl Popescu. Ei bine, acum, cei care au decis să îl recompenseze pe Popescu pentru activitatea minunată din fruntea Ministerului Energiei să răspundă. Au o răspundere, evidentă, morală, cel puțin, că penală o are dl Popescu”, a mai spus Daniel Zamfir.

„Nu se poate să delapidezi 7 miliarde de lei și tu, în momentul acesta, să fii răsplătit de partidul tău cu un post de europarlamentar, iar președintele partidului tău, fost prim-ministru la vremea aia să tacă mâlc. Este obligatoriu ca Nicolae Ciucă să aibă o reacție în momentul acesta”, a mai spus Daniel Zamfir.

Întrebat dacă ia în considerare necesitatea intervenției DNA în acest caz, Zamfir a explicat că ”nu vreau să intru în categoria celor care la fiecare acțiune solicită intervenția DNA. Sunt convins că DNA-ul, așa cum a arătat în ultima vreme, e clar pentru toată lumea, că politica sau acțiunile DNA s-au schimbat fundamental de când a venit noul procuror-șef, nu are cum să rămână nesancționată această constatare a Curții de Conturi atunci când discutăm de un prejudiciu de 7 miliarde de lei. Nu poate să rămână nesancționat, sunt sigur de asta”, a mai spus social democratul.

Zamfir: Nu numai Virgil Popescu trebuie să răspundă

”Banii aceștia din fondul de compensare era destinat să creeze noi capacități de producție, care să ducă la scăderea prețului la energie electrică.

Ei bine, faptul că acest ministru a delapidat, a deturnat aceste fonduri, iar banii au ajuns în buzunarele unor șmecheri în loc să ajungă acolo unde trebuiau să ajungă, tun lucru pentru care  nu numai Virgil Popescu trebuie să răspundă, ci și cei care l-au girat în această funcție și îl apărau din toate părțile în acel moment”, a mai spus Zamfir. 

Totodată, social democratul a punctat că ”ANRE nu intră în politicile Ministerului Energiei”, dar, dacă discutăm de ANRE, aici șef este ”fostul secretar de stat de la Ministerul Energiei, pe vremea lui Popescu, care nu este deloc străin de aceste plăți”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel