Data publicării:
Daniel Fenechiu, dezinformare despre Adrian Năstase, în direct. Cine a dat OUG
Daniel Fenechiu dă vina pe Guvernul Adrian Năstase pentru situația la care s-a ajuns cu frații Micula, pe care statul român trebuie să-i despăgubească după o decizie a instanței din New York.
"Când Adrian Năstase schimbă regulile în timpul jocului și noi pierdem la arbitraj internațional e problema statului român, da? Poate ați uitat că Adrian Năsatse a luat niște facilități... Am plătit 280 de milioane de euro că au blocat conturile Romatsa, da? Când vă spune Florin Cîțu că ați lăsat bugetul României șvaițer, uitați-vă la cazul ăsta, că n-ați mai fi zburat cu avionul! Soluția inițială a fost pe 82 de milioane. S-a ajuns la penalități", a explodat Daniel Fenechiu, la Realitatea TV, pe cazul fraților Micula.
Instanța americană a condamnat România să platească fraților Micula câștigul pe care l-ar fi realizat, dacă România nu era membră a Uniunii Europene. În anii 2000, UE a pretins României, în cadrul procedurilor de pre-aderare, să anuleze facilitațile acordate investitorilor în teritorii declarate zone defavorizate.
Totul a început în 1998
Povestea este mai veche, însă. Vina aruncată de Daniel Fenechiu pe Adrian Năstase ar fi că România a îndeplinit solicitările UE, pentru aderare. Însă, facilitățile din cauza cărora a fost condamnată România au fost acordate în 1998, în timpul guvernului CDR. Atunci, a fost dată o OUG prin care se acordau investitorilor în zone defavorizate o serie de facilități fiscale, precum: scutirea de la plata taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată pentru utilaje, restituirea taxelor vamale pentru importul de materii prime plus scutirea de la plata impozitului pe profit. Frații Micula și-au dezvoltat în județul Bihor, în Ștei, fabrici de băuturi răcoritoare, alcoolice și alimente. În 2004, a apărut legislația impusă de UE, prin care se anulau facilitățile din zonele defavorizate. Conform actului normativ din 1998-1999, termenul înscris era 2009, adică până-n 2009 România trebuia să acorde respectivele facilități, respectiv încă 2 ani de la intrarea în UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News