Daniel Buda, în top zece europarlamentari după venit. Lituanianul Uspaskich conduce, cu 3 milioane de euro
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Facebook Daniel Buda
Facebook Daniel Buda
Viktor Uspaskich, europarlamentar din Lituania, a câștigat 3 milioane de euro anul trecut, fiind cel mai bine plătit deputat de la Bruxelles. Între primii zece eurodeputați, după veniturile declarate în 2023, figurează și un român-Daniel Buda.

Transparency International EU a constatat că 70% dintre cei 705 membri ai Parlamentului European au venituri suplimentare față de cele obținute de la PE, având și ”locuri de muncă secundare”. Al doilea job este unul plătit în 25 la sută din cazuri.

Lituanianul Viktor Uspaskich, aflat pe primul loc în topul veniturilor, a obținut cele 3 milioane de euro declarate în urma unui contract discutabil cu un producător de ape minerale, care în 2020 pretindea că protejează de COVID-19. De asemenea, lituanianul este acuzat că ar fi obținut 500.000 de euro în urma unor angajări fictive de asistenți parlamentari, scrie Politico.

Pe locul al doilea în topul câștigurilor declarate de europarlamentari figurează francezul Jérôme Rivière, neafiliat în prezent, dar ales pe listele lui Marine LePen, cu 220.248 euro, pe trei László Trócsányi, din Ungaria, neafiliat, ales pe listele FIDESZ, iar pe patru se află Manfred Weber. Fost președinte al Parlamentului European până în 2022, iar actualmente doar europarlamentar PPE, Weber a încasat 170.140 de euro în anul trecut.

José Manuel García-Margallo yMarfil s-a clasat pe locul cinci, iar Daniel Buda, tot de la PPE, pe șase. Veniturile care l-au adus în top 10 pe europarlamentarul român provin din salariul de parlamentar, diurnele de ședință, activități didactice la Universitatea Babeș Bolyai și chirii. Salariul plătit de PE este același, pentru toți europarlamentarii: 10.075,18 euro brut şi 7.853,89 euro net, după deducerea impozitelor și contribuțiilor de asigurări sociale.

Guy Verhofstadt, fost președinte ALDE, astăzi Renew, a câștigat mai puțin cu aproape o mie de euro față de Buda, obținând 131988 euro în 2023. În top zece mai intră francezul Geoffroy Didier (PPE), italianul Angelo Ciocca (grupul Identitate și Democrație) și socialistul Marek Belka, din Polonia, care a câștigat 105.419 euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel