Daniel Barbu: Cercetările de la Roșia Montană pun în valoare patrimoniul. S-au făcut lucruri fără precedent, absolut revoluționare
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, susține că până în urmă cu șapte ani nimeni nu făcea absolut nimic la Roșia Montană. Exista o zonă minieră, dat nu existau fonduri și interes. Cercetările făcute la Roșia Montană au dus la o punere în valoare a patrimoniului, la sute de metri de galerie care sunt vizitabili. Vor deveni kilometri și vor fi două locații, care vor fi muzeificate. Valorizarea patrimoniului, subliniază Daniel Barbu, va aduce și resurse financiare prin exploatarea și din punct de vedere turistic.
Ministrul Daniel Barbu este absolvent al Facultății de Istorie a Artei a Universității Cluj. El a ocupat, înainte de 1989, atât postul de curator al Muzeului Satului din București, cât și al Muzeului Național de Istorie a României. După 1989, Daniel Barbu a urmat cursurile doctorale ale Facultății de Teologie a Universității din Friburg. Deține doctorate în istorie și filosofie, a întemeiat prima școală de știinte politice și prima școală doctorală în domeniul politic. Pentru activitatea sa în învățământul superior a primit Ordinul Național "Steaua Romaniei" în grad de ofițer.
"Nu au fost niciodată fonduri, interes, o sumă de factori"
Ministrul Culturii a declarat, pentru Lumea Justiției, că "Trebuie sa fim onești să recunoastem că până acum șase, șapte ani, când șantierul arheologic a fost început și finanțat de companie, în România nimeni nu făcuse vreodată arheologie minieră". Daniel Barbu a adăugat: "Evident, știam că era o așezare miniera română, că trebuie să fie mine acolo, dar dincolo de asta nimeni nu întreprinsese nimic. Nu au fost niciodată fonduri, interes, o sumă de factori. Avem deja sute de metri de galerie română care sunt vizitabili, i-am și vizitat de altfel. Se va merge până la câțiva kilometri în două locații, care vor fi muzeificate, deci vor putea face obiectul unei circuit turistic cu descoperiri absolut spectaculoase".
"S-au făcut lucruri absolut revoluționare la Roșia Montană"
La Roșia Montană a fost găsit un dispozitiv de lemn de evacuare a apei. "Nu s-a mai găsit unul similar decât în anii '20 în Spania, la Rio Tinto", a subliniat Daniel Barbu.
El atrage atenția că "din punct de vedere al cercetării, al valorificarii cunoașterii descoperirea este semnificativă și este spectaculos și emoționant să vezi ingineria româna, galeriile, trepe de lemn care s-au păstrat de pe vremea romanilor... Sunt lucruri despre care acum șapte ani nu știam absolut nimic, niciunul dintre noi, specialiști sau nespecialiști în arheologie. Din acest punct de vedere, socotesc ca s-au facut lucruri absolut revoluționare la Roșia Montană. Nu am căderea să mă raportez la alte aspecte, cum sunt cele de mediu, economice, dar în ceea ce privește cercetarea și punerea în valoare a patrimoniului, ceea ce se întâmplă la Roșia Montană este fără precedent".
Turism cultural, producător de venituri
Ministrul Culturii subliniază că acolo există un turism cultural, care aduce va aduce venituri constante comunității locale. Daniel Barbu a explicat că nu are rezerve cu privire la valorificarea patrimoniului, însă adaugă că "asta nu este decât o piesă a unui puzzle în care trebuie să se combine deciziile de mediu, cu calculele financiare pentru a se vedea cât de avantajos este pentru statul român un asemenea contract vizavi de exploatare". El subliniază că "în ceea ce privește restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului cred că, nu numai că nu se pot face reproșuri, dar sunt lucruri extraordinare care se întâmplă acolo".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News