Dani Mocanu, condamnat. Toni Neacșu: Ironic este că mai avea doar două luni din termenul de încercare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto Facebook Dani Mocanu
Foto Facebook Dani Mocanu
Avocatul Toni Neacșu a oferit câteva explicații de ordin juridic privind condamnarea la închisoare cu executare a lui Dani Mocanu. 

După ce Dani Mocanu a fost condamnat la șase luni cu executare pentru instigare la ură sau discriminare, avocatul Toni Neacșu a explicat de ce au „cântărit” atât de mult versurile melodiei „Curwa”, semnată de manelist.

„Cam toate titlurile din presa noastră spun același lucru, Dani Mocanu a fost condamnat la 6 luni cu executare pentru versurile unei melodii (Curwa). Sau cu vorbele artistului, "6 luni de închisoare pentru o melodie, dar de ce eu din atâția artiști?” - începe postarea de pe Facebook a avocatului Toni Neacșu.

El a transmis apoi că o minimă documentare putea lămuri lucrurile.

„Pentru versurile acestei piese (care din punct de vedere juridic constituie infracțiunea de incitare la ură și discriminare - art. 369 Cod penal, iar din punct de vedere artistic o mizerie, dar desigur în aprecierea mea personală), artistul a fost condamnat "doar" la o amendă penală de 15.000 lei. Judecătoria Pitești i-a dat spre executare efectivă în penitenciar pedeapsa de 6 luni închisoare pentru că nu putea să facă altfel.”

Dani Mocanu a încălcat condițiile amânării aplicării unei pedepse de 6 luni închisoare la care a fost condamnat definitiv în 2017 (d.p. nr. 677/28.06.2017 a CA Pitești) pentru conducerea unui autoturism cu permisul suspendat. În acel dosar cântărețul și-a recunoscut fapta astfel încât, deși a fost condamnat la închisoare, instanța a fost blândă și a dispus amânarea aplicării pedepsei (adică neexecutarea ei). În termenul de încercare de 2 ani acesta nu trebuia să mai săvârșească nici o infracțiune sub sancțiunea executării obligatorii a pedepsei de care fusese scutit.”, a informat avocatul.

Toni Neacșu a precizat că „exact acest lucru s-a întâmplat, cântărețul a săvârșit o nouă infracțiune iar judecătorul, indiferent cât de blând dorea să fie pentru noua faptă, era obligat de legea penală să dispună executarea efectivă în penitenciar a celor 6 luni de închisoare anterioare.”

Dani Mocanu mai avea doar două luni din termenul de încercare

Ironic este că Dani Mocanu mai avea doar două luni din termenul de încercare, astfel încât dacă lansa melodia cu pricina în iunie în loc de aprilie 2019 mergea albit în fața judecătorului.”, a atras atenția Toni Neacșu.

„Cazul în sine este foarte important, pentru că dosarele pentru infracțiunea de incitare la ură sau discriminare sunt foarte rare în justiția noastră. Din 2014, când a intrat în vigoare Noul Cod penal, s-au înregistrat doar 4 astfel de dosare, din care în două avem achitări, iar în celelalte două condamnări cu suspendarea sub supraveghere (adică nu în penitenciar), de 1 an închisoare respectiv 1 an și 6 luni închisoare.”, a mai scris el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel