Danemarca inaugurează primul ”cimitir” european de CO2
Danemarca este prima țară din lume care a înființat un sit transfrontalier de stocare a CO2.
Este vorba despre Proiectul Greensand, care va permite pentru prima dată captarea emisiilor unei națiuni și apoi conservarea acestora în alta. Gazul transportat din Belgia printr-o tehnică care constă în ”capturarea” dioxidului de carbon atunci când este produs, înainte de a fi emis în atmosferă și împiedicând astfel acumularea lui viitoare, pentru a fi apoi injectat într-un zăcământ de petrol epuizat din Marea Nordului, Danemarca, potroivit Europa Today.
”S-a demonstrat că ne putem dezvolta industria prin inovare și competiție și, în același timp, putem să eliminăm emisiile de carbon din atmosferă prin ingeniozitate și cooperare”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pe 8 martie, la lansarea proiectului.
”Eliminarea carbonului este o parte necesară a armamentului nostru climatic”, a mai spus von der Leyen, adăugând că acesta este un ”pas semnificativ către neutralizarea carbonului european”.
Efortul european va trebui să fie mare, în condițiile în care, conform estimărilor Comisiei Europene, UE va trebui să stocheze cel puțin 300 de milioane de tone de CO2 pe an, până în 2050, pentru a atinge obiectivul stabilit pentru anul respectiv. Lars Aagaard, ministrul danez pentru Climă, Energie și Utilități, a subliniat că ”nu există nicio șansă de a atinge obiectivele climatice globale fără stocarea CO2”.
Pentru a sprijini tranziția, finanțarea proiectelor CCS a început să curgă din nou la nivel european și acest lucru este confirmat de faptul că în cadrul Fondului UE pentru Inovare, 24 de proiecte de decarbonizare industrială au primit deja 2,8 miliarde de euro.
În plus, noul regulament privind industria cu emisii zero care va fi prezentat de Comisie la 14 martie, include aceste proiecte în lista ”tehnologiilor critice” cărora li se va acorda un tratament special, permițând aprobări mai rapide și acces mai ușor la fonduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News