Dăncilă, Ponta și Tăriceanu: dilema prizonierului pentru ALDE și ProRomânia
Negocierile între PSD, ProRomânia și ALDE s-au încheiat fără rezultat: fiecare va avea candidat la prezidențiale. Ce sperau să obțină și ce riscă aceste partide, după prezidențiale?
Să vedem care sunt scenariile cele mai probabile și ce implică acestea pentru cele trei formațiuni politice.
Dăncilă intră singură în finala prezidențială
Acest rezultat nu depinde strict de alegătorii PSD-ALDE-ProRomânia, ci și de dispersia voturilor între PNL-USR, dacă ne luăm după scorul la europarlamentare (cel mai sigur sondaj). Cu cel mai prost scor al său din istorie, PSD poate intra în finală și fără să existe o candidatură comună cu ProRomânia și ALDE. În acest caz, șansele de a păstra guvernarea sunt mari: PSD are majoritatea în Parlament și este legitimat de prezidențiale, cu un scor de 40-45%.
ALDE, însă, riscă să devină irelevant, în această ecuație, cu 4% la europarlamentare și cu un candidat pierdut în pluton, pentru a doua oară.
ProRomânia riscă, de asemenea, dacă nu depășește scorul din 26 mai. Orice scor sub 7% e unul slab: partidul s-a plafonat, nu dă un semnal de forță și, în plus, Ponta poate fi acuzat de blat cu Dreapta.
Dancilă nu intră în finala prezidențială
Guvernarea PSD-ALDE este pierdută pengtru un guvern tehnocrat care să gestioneze țara până la alegeri. PSD intră în Opoziție și luptă cu Ponta pentru electoratul de Stânga, ceea ce nu lasă prea mult loc de expansiune pentru ProRomânia. Revenirea lui Ponta la conducerea PSD ar fi o variantă câștigătoare pentru acesta, dar după istoria ultimilor 30 de ani, e puțin probabil să fie acceptată de partid. Parlamentarii ALDE sunt absorbiți de PNL, PSD sau chiar ProRomânia, iar structurile se dezintegrează, în Opoziție. O alianță a PNL la guvernare cu ProRomânia și ALDE este greu de făcut. În contextul în care USR vrea să ia tot la locale și parlamentare este cea mai bună acuzație la adresea vechii clase politice.
Ponta și Tăriceanu, dilema prizonierului
În concluzie, ALDE s-a orientat greșit la negocieri, dacă scopul său nu e participarea lui Tăriceanu la prezidențiale, în sine. Consolidarea unei alianțe care să-i mențină la guvernare și să-I propulseze în câteva consilii, la locale, ar fi fost o strategie mai benefică pentru liberal democrați. În fond, ALDE a crescut după ce Tăriceanu a susținut candidatul PSD, la alegerile din 2019.
Nici pentru Victor Ponta adevărat miză nu par a fi alegerile prezidențiale, ci pozițiile în guvern/Parlament. Așa că negocierile continua și oricând e posibil să bată palma cu PSD, lăsând ALDE în ofside. Cei doi posibili parteneri ai lui Dăncilă se află prinși într-un joc numit de politologi dilema prizonierului: când cei doi suspecți anchetați de poliție sunt audiați în camere separate, fiecare se teme că va mărturisi celălalt și va scăpa, iar el rămâne singurul cu pedeapsă. Așa că mărturisesc amândoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News