Data actualizării:
Data publicării:

Dancă EXPLICĂ pachetul de măsuri pentru companiile afectate de COVID-19

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a vorbit despre măsurile luate de Guvern pentru angajații companiilor afectate de criza COVID-19.

"Intenția noastră este să anunțăm românii că practic, în această perioadă au intrat în vigoare câteva măsuri din pachetul adoptat de Guvernul Ludovic Orban pentru sprijinirea celor afectați de epidemia cu COVID-19, în mod special de cei afectați din punct de vedere economic. Practic, în momentul de față, important este ca românii să știe că pot depune la Ministerul Muncii primele cereri pentru a primi sprijin de până la 70% din salariu mediu brut pe economie, dacă și-au suspendat contractele de muncă sau și-au redus activitatea cei cu alte forme de angajare", a declarat Ionel Dancă, în direct la B1 TV. 

Măsura privind amânarea ratelor bancare

"În același timp, au fost adoptate normele de aplicare și este în vigoare măsura privind amânarea ratelor bancare pentru românii care în această perioadă au dificultăți la plata ratelor. Aceștia pot solitica băncilor amânarea acestor obligații pe o perioadă cuprinsă între 1 - 9 luni de zile, iar pentru această perioadă, dobânda este suportată și garantată de către stat și nu există costuri suplimentare la încheierea perioadei de amânare.

De asemenea, au intrat în vigoare normele de aplicare a modului în care se aplică schemele de garantare pentru întreprinderi mici și mijlocii și aici vorbim despre finanțări pentru capital de lucru, pentru îndreprinderi mici și mijlocii până la cinci milioane de lei și pentru credite de investiții de până la zece milioane de lei. Aceste credite sunt garantate de stat în proporție de 80% - 90% și au dobândă și comisioane de administrare zero în această perioadă", a completat el.

Bonificații pentru companiile care plătesc la timp impozitul

"De asemenea, companiile care în perioada aceasta au dificultăți în achitarea obligațiilor fiscale și bugetare, dacă nu depun declarațiile privind obligațiile, nu se percep dobânzi și penalități pe perioada stării de urgență, ba mai mult au fost suspendate și popririle și executările silite pentru datoriile fiscale și bugetare, cu excepția celor rezultate din cauze penale. De asemena, pentru cei care în această perioadă fac eforturi și au posibilitatea să-și plătească taxele și impozitele la timp, în special impozitul pe profit, pentru aceste companii se oferă o bonificație de 5% din impozitul pe profit pentru marii contribuabili și 10% pentru celelalte categorii de întreprinderi dacă plătesc impozitul pe profit până la 25 aprilie.

"În prezent, avem discuții cu mediul de afaceri pentru a pregăti pachetul doi de măsuri care să ajute la reluarea activităților economice și a creșterii economice", a anunțat Ionel Dancă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel