Dan Vîlceanu, despre negocierile pentru Guvern. Liberalul preferă alianța cu USR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - Dan Vîlceanu / Dan Vîlceanu, despre negocierile pentru Guvern. Liberalul preferă alianța cu USR
Facebook - Dan Vîlceanu / Dan Vîlceanu, despre negocierile pentru Guvern. Liberalul preferă alianța cu USR
Dan Vîlceanu a vorbit despre mandatul de negociere stabilit în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL.

Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit, marţi, la Parlament, pentru stabilirea mandatului de negociere în vederea formării viitorului Guvern, relatează Agerpres. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a afirmat înainte de a participa la şedinţă că opţiunea sa personală este pentru o majoritate cu USR.

Două variante pentru a obține majoritatea

”Astăzi, noi, la şedinţa aceasta, facem altceva - stabilim mandatul de negociere (...) cu toate formaţiunile. (...) Sunt doar două variante de a face majoritate în Parlamentul României - USR şi PSD”, a spus Vîlceanu.

El a spus că premierul va fi desemnat de preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat înainte de a intra la şedinţă că vor fi stabilite "mandate de negociere pentru ambele", fără a răspunde dacă cu PSD sau cu USR.

Alianța cu PSD are precedent

"Le-am prezentat colegilor mei aceste calcule. O alianţă PNL-USR-UDMR ar însemna 224 de voturi. Practic, cu votul colegilor de la minorităţile naţionale ar fi o majoritate la limită. Pe cealaltă variantă sunt 157 voturi PSD, 120 PNL şi 30 UDMR, ar însemna o majoritate mai mult decât confortabilă, care ar permite discuţii mai mult decât serioase inclusiv pentru o revizuire a Constituției", a afirmat liberalul Florin Roman, luni seară, la Antena 3. 

Analiștii politici consideră că alianța cu PSD trebuie făcută cât mai repede. Președintele Klaus Iohannis declara, în campania pentru alegerile prezidențiale, că cea mai mare realizare a primului său mandat a fost ”înlocuirea puterii pesediste cu o putere pentru români". Acum, chiar PSD este cel care-i salvează partidul și Guvernul. 

Se pare, conform Antena 3, că PSD cere premierul și jumătate din ministere. Cealaltă jumătate ar reveni la PNL. Liberalii ar fi cei care ar urma să împartă ministerele cu UDMR. 

Mihai Daraban: Este cea mai bună soluţie. Condiţii minimale

Mihai Daraban a fost întrebat de către Bogdan Chirieac, la DC News TV, cum vede rezolvarea crizei politice şi ce formulă de guvern ar fi bună pentru România în situaţia actuală.

„Domnule preşedinte, pentru business-ul din România, ce formulă de guvern ar fi bună?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„În primul rând un guvern stabil, nu minoritar, fără îndoială. Un guvern stabil care, chiar dacă e format din politicieni, să aibă şcoala făcută la zi. Dacă au trecut şi prin business... ministerele economice să fie totuşi cu oameni care au rupt o factură în viaţa lor şi care au dat de lucru la câţiva oameni. Sunt nişte condiţii minimale, până la urmă. Vi se pare că cer prea mult?

Din punctul meu de vedere, la cum apar şi cum se circumscriu datele la ora actuală, ar fi foarte bine un guvern PNL – PSD. Vă aduc aminte: cred că cel mai bun Cod fiscal a fost cel făcut de Guvernul Ponta, şi recunoscut de tot mediul de afaceri. Ce e real, ce e adevăr, e adevăr, nu putem contesta”, a răspuns Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel