Dan Negru: Puțină lume mai știe că domnitorul Cuza a avut această idee. Pe vremea aia, însă, noi eram vasalii Imperiului Otoman, iar imperiul a aflat și s-a opus
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Dan Negru
Sursă foto: Facebook Dan Negru
Dan Negru a povestit care a fost ideea lui Alexandru Ioan Cuza în ceea ce privește moneda națională a României.

Dan Negru a postat pe Facebook un clip video, de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei din București, în care povestește care a fost ideea domnitorului în cea ce privește moneda națională a României:

„Sunt pe Dealul Mitropoliei, locul unde s-a proclamat Unirea, al 24 ianuarie 1859, iar asta e statuia lui Cuza. Mi se pare interesantă o idee a lui Cuza pe care puțină lume o mai știe.

În 1870 a fost bătută prima monedă românească, leul românesc, dar înainte de asta Cuza a avut o idee, aceea ca moneda românească să se numească românul. A avut chiar discuții avansate cu o monetărie din Paris pentru asta.

Pe vremea aia, însă, noi eram vasalii Imperiului Otoman, iar imperiul a aflat și s-a opus, așa că ideea lui Cuza a căzut, nu s-a mai realizat și moneda noastră se numește leu.

E de ținut mine, puțină lume mai știe că domnul Cuza a avut ideea ca moneda românească să se numească românul“, a spus Dan Negru

CITEȘTE ȘI     -    Ziua Unirii Principatelor Române. Ciucă: Un exemplu autentic de unitate a voinței românilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel