Dan Negru, observație despre mesajele "gheboase" ale unor intelectuali: Nimeni nu are curajul să vorbească... ca să nu părem proști
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: YouTube BEACH, PLEASE! Festival
Sursa foto: YouTube BEACH, PLEASE! Festival
Dan Negru a făcut o paralelă între scandalul Gheboasă și un afiș care a creat revoltă, anul trecut, în Timișoara.

"Mesajele "gheboase" ale unor intelectuali sunt mai periculoase decât versurile unor cantăreți. La concertele BUG Mafia sau Gheboasa știi la ce versuri să te aștepți. Dar filmele intelectuale românești în care se înjură sunt o capcană, pentru că te duci la ele așteptând artă și te trezești cu înjurături. Apoi, ți se spune că ești prost și nu înțelegi arta.

Anul trecut, în centrul Timișoarei era afișul ăsta cu un joc de cuvinte obscen (mu_e). Când lumea s-a revoltat, intelectualii ne-au explicat că nu pricepem arta! Mark Twain spunea că "omul e singurul animal care roșește de rușine". Despre mesajele rușinoase ale unor intelectuali nimeni nu are curajul să vorbească... Din snobism, ca să nu părem proști când ni se spune că înjuratura e artă. Rușinea e soluția, nu cenzura!", a scris Dan Negru pe Facebook.

Gheboasă, vizat și de CNCD pentru discriminare

Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a vorbit, în exclusivitate pentru Spectacola, despre scandalul în care este implicat artistul Gheoboasă, dar și despre amenda pe care acesta o riscă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare.

A opta ediție a festivalului Untold s-a încheiat cu un adevărat scandal, după prestația lui Gheboasă. Pe numele său real, Gabriel Gavriş este acuzat că versurile sale ar avea conotații vulgare și rasiste. Artistul a fost amendat de Jandarmeria Română, cu 1000 de lei, pentru „proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora”, se precizează într-un comunicat de presă.

Ulterior, Jandarmeria a sesizat și CNCD „pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor și expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”. 

Spectacola a luat legătura cu Cristian Jura, secretar de stat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru a afla ce amendă riscă Gheboasă, dacă va fi găsit vinovat de discriminare. 

Spectacola: Domnule Jura, se va autosesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în cazul Gheboasă?

Cristian Jura: CNCD a fost deja sesizat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca. 

Citește mai departe pe spectacola.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel